El compositor i pedagog barceloní Jordi Cervelló ha mort aquest divendres als 86 anys. La seva trajectòria va estar sempre estretament lligada a un instrument, el violí, i a la música de corda en general, amb la qual va provar d’aproximar-se als grans clàssics del segle XX.

Cervelló va iniciar els seus estudis de violí als sis anys amb els mestres Rosa Maria Faria i Joan Massià. Aquesta formació li va permetre cultivar una línia pròpia molt arrelada als grans clàssics del segle XX, una influència molt present en la quarantena d’obres per a corda que conformen el seu catàleg.

La seva obra -que va interpretar per sales i auditoris d’Europa, els Estats Units, Mèxic, Colòmbia o Israel- consta d’una quarantena de peces per a violí sol, per a grups de violins, viola, violoncel sol i per a orquestra o per a diverses agrupacions de cambra. La seva trajectòria li va servir per rebre multitud de reconeixements al llarg de la seva vida com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2006 o el Premi Nacional de la Música el 2010.

Peces com ‘Sonatina’ (1994) o els ‘4 Capricci’ (1998), amb la mirada posada en el compositor italià Niccolò Paganini, van conformar el seu apartat d’obres concebudes a partir de l’experiència docent per ajudar al progrés tècnic dels estudiants. Entre les seves creacions més representatives per a orquestra de corda destaca ‘Dos moviments’ (1965), ‘Anna Frank, un símbol’ (1971), ‘Concerto grosso’ (1973) o ‘Cimento di luce e tenebra’ (1985). Totes aquestes obres han estat interpretades per conjunts de prestigi internacional com l’English Chamber Orchestra, els Virtuosos de Moscou, l’Orquestra de Cambra Holandesa i la Camerata Lysy de Gstaadt.

La simfonia de l’1-O

Ca recordar que l’any 2017, després de la violència policial exercida per la policia espanyola durant l’1-O, Cervelló va ser l’encarregat de compondre la coneguda com a ‘Simfonia de l’1-O’, que va estrenar-se el 2021 a l’Auditori de Barcelona.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís a setembre 02, 2022 | 15:42
    Narcís setembre 02, 2022 | 15:42
    Al cel sigui! PD: per què tanta bona gent se'ns en va .. que no els provocadors de guerres ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa