Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una segona vida per al ‘Forat de la Vergonya’
  • CA

L’humil plaça del Pou de la Figuera és, per absència de rivals, la plaça major de la barriada de Santa Caterina. És l’únic refugi de verdor i vida comunitària d’aquesta zona de Ciutat Vella encaixonada entre el Born i el Palau de la Música. La lluita veïnal la va salvar de ser l’enèsima plaça dura de Barcelona amb un pàrquing a sota: als anys 2000 els residents van plantar arbres, una font i un hort al solar municipal inhòspit que van batejar com a Forat de la Vergonya.

Aquella conquesta, però, s’havia anat marcint amb els anys i onades de petita delinqüència. L’espai físic s’havia degradat i molts veïns ja no hi veien vida, foragitats pel mercadeig de droga o l’incivisme. Ara un “mini pla de barris” intenta capgirar la situació i reviscolar de nou la plaça amb cirurgia fina, tant material com social.

Els primers canvis materials han arribat aquesta primavera. D’una banda, millor il·luminació amb més fanals i reubicació d’alguns existents per resoldre els punts foscos detectat per veïnes de la zona en una marxa exploratòria. També s’ha reposat el sauló, que feia molts anys que no es feia, i s’ha repassat l’arbrat. A més s’han instal·lat 3 taules de formigó amb tauler d’escacs i dames, que com les del mercat de Sant Antoni han atret ràpidament aficionats. 

Millores previstes al Pou de la Figuera / Autoria: MCM Arquitectes
Millores previstes al Pou de la Figuera / Autoria: MCM Arquitectes

El gruix de les actuacions físiques, però, és en un contracte de nou mobiliari que ja ha passat per exposició pública i es materialitzarà a la tardor. Amb un pressupost de 83.700 euros amb IVA, se l’ha adjudicat l’estudi MCM Arquitectes. Inclou canviar la posició de la pista longitudinal de futbol i bàsquet, que passaran a ser dues pistes i transversals. Seran més petites però amb porteries noves i es podrà jugar alhora als dos esports sense arraconar els altres usos de la plaça com passa ara. També hi haurà pistes de vòlei mòbils, diu el projecte, per muntar i desmuntar a demanda.

Al costat dels parterres es col·locaran bancs de disseny –de formigó, amb formes geomètriques– i les cadires individuals que hi ha al perímetre es renovaran perquè siguin totes del mateix model. L’escenari d’actes, una de les singularitats d’aquesta plaça, es restaurarà perquè té els laterals malmesos i se li incorporarà una rampa i una barana per fer-lo una mica més accessible. Els dos principals vestigis de l’etapa d’autogestió –l’hort i la font decorada amb trencadís i el malnom “Forat de la vergonya”– seguiran al seu lloc.

Millores previstes al Pou de la Figuera / Autoria: MCM Arquitectes
Millores previstes al Pou de la Figuera / Autoria: MCM Arquitectes

“Mini pla de barris”

“El pla d’acció del Pou de la Figuera no és un lifting ni un rentat de cara, és com un mini pla de barris multidisciplinar que portem més d’un any treballant”, reivindica el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. Té un pressupost d’uns 400.000 euros en obres, afegeix, més diversos programes socials coordinats amb entitats com la Fundació Comtal o amb altres àrees municipals com Barcelona Activa. 

Els últims anys l’espai s’havia degradat i l’incivisme i la inseguretat li menjaven terreny a la vida veïnal. “A mitjans del mandat passat vam detectar que hi havia una certa conflictivitat en la convivència, que podia ser de baixa o alta intensitat, però que feia que alguns col·lectius s’allunyessin de la plaça”, assumeix. “L’objectiu de tot el pla és que la plaça sigui el més còmode possible per fer-hi vida comunitària i segueixi sent un punt neuràlgic per a Santa Caterina, com més fem servir la plaça per a usos veïnals més se n’aniran els usos excloents”, defensa Rabassa. 

Escenari i pista esportiva al Pou de la Figuera / Foto: MMP
Escenari i pista esportiva al Pou de la Figuera / Foto: MMP

Després d’un llarg procés participatiu, el districte ha definit diverses actuacions socials i urbanístiques per recuperar els usos comunitaris al Pou de la Figuera. A banda del pla, Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra continuen fent patrullatge, investigacions de delictes –bàsicament tràfic de droga– i actuacions quan ho consideren oportú.

Agenda d’actes i joves fent cursos

Dues actuacions socials, menys visibles, ja estan en marxa i es comencen a notar. D’una banda, una dinamitzadora contractada pel consistori fa uns mesos ha posat ordre a les moltes activitats a la plaça, n’amplia la difusió i n’incentiva de noves. “Històricament aquí s’han fet moltes activitats de manera informal però se solapaven, generaven franges horàries buides… Endreçar-ho permet que sempre hi hagi activitat comunitària a la plaça”, assenyala.

“Una altra línia de treball molt invisible però que està anant molt bé és l’acompanyament a joves usuaris de la plaça per fer formació ocupacional que els permeti treure’s els papers”, afegeix. D’altra banda, Rabassa avança dues novetats més: l’Ajuntament comprarà “properament” un local buit de la plaça a través del programa Aixequem persianes i el districte negocia la cessió d’un solar sense urbanitzar que hi ha al carrer Muntanyans per donar-li usos provisionals. També està previst renovar els jocs infantils per fer-los més inclusius.

Hort autogestionat i palmeres al Pou de la Figuera / Foto: MMP
Hort autogestionat i palmeres al Pou de la Figuera / Foto: MMP

El declivi del Pou de la Figuera

“Venia gent molt passada a la plaça i es barallaven, però últimament no hi ha tant merder”, valora Asun Justo, membre de la junta de l’AVV Casc Antic. “El fet que es facin més coses a la plaça potser els aparta una mica”, sosté. El menudeig de droga continua existint, però: “Hi ha un grup que es dedica a això i és una activitat que sempre genera conflicte, però potser ara se senten més vigilats”, considera.

Justo celebra que el procés participatiu ha reactivat a veïns que ja van salvar la plaça fa vint anys. “És una plaça molt important per a Santa Caterina, està al cor del barri i la va aconseguir el veïnat fent una mobilització forta”, rememora. “Hi ha molta gent que l’ha viscuda molt, perquè la va lluitar molt i la va autogestionar fins que es va arribar a un acord amb l’Ajuntament, és important que es mantingui aquest esperit comunitari”, raona. 

“S’havia perdut bastant, però a partir del procés participatiu ha tornat una mica a créixer i ara es fan moltes activitats a la plaça. Els últims dies veig força gent a l’hort, per exemple, i s’han celebrat un sopar a la fresca i una calçotada”, exemplifica. En conjunt, l’entitat veu positiu el pla iniciat: “Podia haver estat més ràpid i encara falta molta cosa, però en general estem contentes”, conclou l’activista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa