El xuixo és un dolç tradicionalment català; si bé s’identifica amb una part concreta del territori. Les comarques gironines, en concret, reivindiquen per a sí una de les postres més exitoses del país –una, a més, difícil d’elaborar correctament–. No és usual, atesa aquesta especificitat geogràfica, que la seva millor versió provingui d’una regió lluny de Girona. Però així s’ha confirmat aquest dissabte: el millor xuixo del món, com s’ha confirmat en un concurs dedicat al pastís aquest cap de setmana, es fa, de fet, a Barcelona.
En un certamen organitzat per l’ajuntament de l’Escala i celebrat a la mateixa localitat empordanesa, s’ha atorgat el premi del millor xuixo del món a un local, en concret, del Poblenou. La pastisseria Triomf, un negoci del barri de Sant Martí situat a la Rambla del Poblenou, s’ha erigit en guanyadora del concurs, tal com ha confirmat el jurat aquest mateix diumenge. La barcelonina ha arrabassat el títol a la pastisseria Juhé de l’Escala, campiona del 2022 -el certamen se celebra cada dos anys, d’ençà del 2018-.
Primer guany fora de Girona
Es tracta ja la quarta edició d’una competència que, a més, premia també els assistents: després del judici i l’entrega del guardó, s’ofereix al públic una “xuixada popular”, segons consta al lloc web del consistori de l’Escala. És el primer cop, val a dir, que el reconeixement es queda en un local que no ofereixi els seus productes a les comarques gironines. En declaracions a Catalunya Ràdio, la propietària de la Pastisseria Triomf, Gisela Bellart, destaca el treball que ha suposat assolir aquesta fita. “No enteníem per què, però no guanyàvem. Pensàvem que era perquè no som de Girona, però hem anat fent canvis i ho hem aconseguit”, declara l’empresària. La barcelonina, val a dir, ha estat present a les quatre edicions del concurs, i no s’havia emportat l’or find enguany.