Uns 3.000 efectius de Mossos i seguretat privada controlaran el clàssic

Els controls començaran al matí, un cop hagi passat l'hora punta d'entrada a la ciutat

Més de 1.000 agents dels Mossos d’Esquadra i gairebé 2.000 vigilants de seguretat privada controlaran el clàssic entre el Barça i el Reial Madrid que es juga dimecres que ve al Nou Camp. Hi haurà antiavalots de la unitat central (Brimo), de les àrees regionals (ARRO), efectius de les unitats de subsòl, canina i dels artificiers i agents de seguretat ciutadana de la regió policial de Barcelona, i el coordinador del dispostiu serà el cap regional del cos, el comissari Carles Anfruns.

A aquests efectius, caldrà afegir-hi els agents de la Guàrdia Urbana que hauran de regular el trànsit, sobre els quals l’Ajuntament no donarà cap xifra. 

Dispositiu des de primera hora

Segons han explicat aquest divendres el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el cap dels Mossos, Eduard Sallent, en una roda de premsa, la primera fase del dispositiu es posarà en marxa al matí, un cop passada l’hora punta d’entrada de vehicles a la ciutat.

Es muntaran filtres control als accessos a l’estadi per garantir que a la tarda estiguin lliures per a l’arribada dels aficionats, dels equips i dels àrbitres. En una segona fase, es controlarà el perímetre estadi per evitar enfrontaments entre grups “de signe contrari”  –entre grups radicals de seguidors dels dos equips o entre algun d’aquests grups i manifestants independentistes– i per supervisar l’ordre públic en els quatre punts de concentració de Tsunami Democràtic, al qual s’hi afegeix un cinquè punt del nou col·lectiu anomenat Lliris de Foc. Cap d’aquestes concentracions estan comunicades oficialment, però se’n coneixen les dades perquè corren per les xarxes socials i els serveis de missatgeria.

Alt risc, com sempre i una mica més 

Per a Sallent, el clàssic és un partit d’alt risc, “com sempre que juguen el Barça i el Madrid”, i tenint en compte el context –permanent des de fa tres anys– d’alerta terrorista de nivell 4 en una escala de 5. Aquestes situacions impliquen un control estricte de la seguretat d’aquests partits. Però el mateix comissari en cap ha admès que aquesta vegada s’hi afegeixen les concentracions de Tsunami Democràtic al voltant de l’estadi i fins i tot l’anunci de la voluntat del col·lectiu anònim d’intentar fer veure el lema sit and talk

Per això, “hi haurà més intensitat en els controls, amb escorcolls“. “Recomanem que es vagi amb temps i que es faci servir el metro o a peu i amb el temp necessari, perquè serà molt difícil aparcar”, ha advertit Sallent. A banda dels controls rutinaris a les portes de l’estadi, per als aficionats que hi entrin, no es descarta que n’hi pugui haver en altres punts de la rodalia. “L’actuació dels agents dependrà del que passi”, ha dit Sallent, sense voler concretar més.

La invasió de camp, el “pitjor escenari”

Per als Mossos, el “pitjor escenari a l’interior de l’estadi seria la invasió del camp“, però esperen que no es produeixi, tot i que és una possibilitat que contemplen “perquè ha d’estar tot previst“. En cas que es produís aquesta situació, però, la primera intervenció seria dels vigilants de seguretat, tot i que si calgués detenir persones se n’haurien de fer càrrec els Mossos. Sallent ha avisat que en cas d’invasió del terreny de joc, la llei de l’esport preveu “sancions molt altes”.

La participació de la Policia Nacional “no es contempla”

Tant Buch com Sallent han insistit que els Mossos es veuen completament capaços de garantir la seguretat del partit i l’accés i la sortida dels aficionats, sense necessitat de la intervenció de la Policia Nacional. Han remarcat que el dispositiu és “un dispositiu dels Mossos d’Esquadra” i, quan se li ha preguntat al comissari en cap per la possible participació del cos estatal, ha repost lacònicament: “No es cotempla”.

De fet, Buch ha assegurat que quan es va ajornar el partit a l’octubre no calia. “L’ajornament no es va fer per causes esportives, ni de seguretat. En tot cas, devia ser per causes polítiques o les que fossin”, ha advertit el conseller.

Comentaris

  Ramon 13/12/2019 1:50 pm
  Dir-ne "clàssic" és espanyolisme. Hispanocentrisme. Alimenta l'imaginari espanyol. Segurament és per aquesta raó que ens ho diuen tantíssim. O millor dit, per aquesta raó ho diuen els que ho fan conscientment. I per estupidesa borrega la resta.
  Ditalallaga 13/12/2019 7:23 pm
  I qui controlarà els mossos?
  FORA MOSOS 14/12/2019 1:18 am
  Treieu el gossos del carrer, i no hi aura cap problema, nosaltres som pacifics, els violents instigadors de desordres son el mossos.

Nou comentari