Més denúncies que mai per agressions sexuals a Barcelona

La xifra de violacions que arriben als Mossos pugen mentre el percentatge de víctimes que diuen voler denunciar segueix a la baixa a l'Hospital Clínic

Les dades al voltant de les violacions són clares: cada cop se’n denuncien més casos a les comissaries de Mossos d’Esquadra, almenys a nivell absolut. Així ho demostra l’evolució entre els anys 2011 i 2019 registrada per la policia catalana. Segons aquest recull, el 2019 va ser l’any que va acumular més denúncies per agressió sexual, arribant als 262 casos. És a dir, cinc violacions denunciades cada setmana.

L’increment respecte a l’any anterior és petit —del 3,5%— però manté la tendència. De fet, no és que hi hagi un un increment gradual de manera permanent que cada any mostri que es registren més violacions, ja que hi ha petites variacions interanuals. Tanmateix si s’amplia el focus i es contemplen períodes més grans, el dibuix queda molt més clar. 

Així, els últims quatre anys han estat els anys que han arribat més agressions sexuals a les mans dels Mossos d’Esquadra de tota la sèrie. De fet, des del 2016 en tots els casos se supera la barrera de les 200 denúncies, quan en els anys previs només es detecta aquesta mateixa xifra en una ocasió: el 2011. 

 

L’augment del nombre de denúncies al voltant de les agressions sexuals a la ciutat és conseqüència de la conscienciació social, segons apunten des dels Mossos d’Esquadra. Tanmateix, aquestes dades s’han de posar en contrast amb les xifres que aporta l’Hospital Clínic, el centre de referència en el tractament de les violències sexuals. Així, en el seu últim informe, referent als deu primers mesos del 2019, el centre mèdic alertava d’una tendència a denunciar entre les persones agredides sexualment a la baixa.

En aquest cas, a més, la tendència és meridiana. Fa cinc anys, el 74,1% de les víctimes d’agressions sexuals assegurava que tenia intenció de presentar denúncia dels fets als Mossos d’Esquadra. Amb els anys, el percentatge s’ha anat reduint i aquest últim exercici ha deixat veure que ja només expressen aquesta idea la meitat de les persones agredides —el 51%

Percentatge de víctimes de violacions que manifesten que tenen intenció de presentar denúncia / Hospital Clínic

Percentatge de víctimes de violacions que manifesten que tenen intenció de presentar denúncia / Hospital Clínic

Així, es dona la paradoxa que alhora que augmenten les denúncies a les comissaries policials es redueix el percentatge de persones que mostren el convenciment de portar el cas als Mossos. Tanmateix, el creixement del nombre de persones ateses al Clínic durant aquests anys deixa espai perquè totes dues realitats convisquin.

Segons la sotscap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, la comissària Marta Fernández, “hi ha una elevada xifra negra” de casos de violència sexual que encara no es denuncien i es tractaria “el 80%” dels fets. A més, en l’acte en què es va anunciar la creació de la Unitat Central d’Agressions Sexuals de la policia catalana, Fernández va alertar que les víctimes menors de 16 anys són les que menys denuncien.

Nou comentari