Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El memorial de l’antiga presó de dones de les Corts, a la tardor

El monument i espai memorial de la Presó de Dones de les Corts s’estrenarà a la tardor, tres mesos més tard del previst inicialment. L’obra estarà ubicada al xamfrà dels carrers Joan Güell i Europa i inclourà tòtems informatius, sis grans pedres simbòliques i inscripcions explicatives al paviment. Les obres, amb un cost de 202.696 euros, ja han començat i acabaran previsiblement a l’octubre, han explicat en roda de premsa aquest dimarts representants del projecte i entitats juntament amb el regidor de les Corts, Xavier Marcé. El consistori va anunciar l’octubre passat que preveia iniciar obres al gener i concloure-les a l’estiu.

Marcé ha ressaltat la importància dels espais de memòria i ha sostingut que hi ha un dèficit educatiu a les escoles en aquest àmbit: “En termes de memòria de ciutat hi ha molt per fer, i en termes de memòria i gènere, més”, ha afegit. Aquest espai respon a una reivindicació associativa i culmina el procés participatiu impulsat el 2013 amb la Plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts, formada per una vintena d’entitats.

Recreació virtual del futur memorial de la presó de dones de les Corts / Ajuntament de Barcelona

Recreació virtual del futur memorial de la presó de dones de les Corts / Ajuntament de Barcelona

Una integrant de l’equip guanyador del concurs d’idees, la professora de Belles arts de la Universitat de Barcelona (UB) Núria Ricart, ha explicat que al monument destacaran les paraules ‘Dones’ i ‘Presó’. El projecte definitiu és obra de l’equip format per Núria Ricart, l’arquitecte Jordi Henrich i l’historiador Fernando Hernández.

Preveu reconstruir en format permanent i el acer els 5 tòtems provisionals que s’havien instal·lat el 2014 al mateix xamfrà per donar a conèixer l’antiga presó. Les sis grans pedres d’escullera seran l’element central del monument, versaran sobre “memòries heterogènies” i seran cada una d’un origen diferent, com les preses que va acollir l’espai franquista. Les pedres seran traslladades des de Madrid, Macael (Almeria), Múrcia, Segòvia, la muntanya barcelonina de Montjuïc i Lleida. A més hi haurà inscripcions commemoratives al paviment i en un muret de basalt.

Tòtems provisionals en record de l'antiga presó de dones de les Corts, l'octubre de 2018 / MMP

Tòtems provisionals en record de l’antiga presó de dones de les Corts, l’octubre de 2018 / MMP

El perímetre de la presó, marcat a terra

A més, una línia de xapa d’acer de 30 centímetres d’ample dibuixarà el perímetre de la presó al carrer Europa, cosa que la plataforma vol ampliar a altres vies on se situaven els límits del centre. La presó de dones de les Corts va obrir el 1939 i va tancar el 1955, després l’espai que havia ocupat es va transformar urbanísticament sense deixar cap vestigi del penal. Gran part del terreny avui l’ocupa el centre comercial El Corte Inglés a la plaça Maria Cristina. La presó va arribar a tenir prop de 2.000 recluses i més de 40 infants, que hi vivien en condicions infrahumanes. Moltes d’elles van ser empresonades per motius polítics i 11 van morir afusellades al Camp de la Bota.

La presidenta de l’entitat membre de la plataforma Associació Dones Elisenda de Montcada, Maria Victòria Garcia, ha explicat que abans els veïns o desconeixien el passat de la presó o tenien por i vergonya de parlar-ne. Així mateix, ha destacat la importància de recordar el passat per evitar caure en els mateixos “paranys”. Des de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo ha defensat la rellevància de la memòria històrica, i ha criticat que el nou Govern municipal de Madrid hagi paralitzat un memorial a la presó de Carabanchel.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa