Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més de la meitat dels barcelonins temen efectes negatius sobre la seva feina pel coronavirus

Un 53,3% dels barcelonins que continuen laboralment actius durant el confinament temen que la crisi econòmica provocada per la pandèmia de Covid-19 i el confinament tindrà conseqüencies negatives sobre la seva feina o activitat econòmica. Són els primers resultats d’una enquesta d’opinió sobre els efectes del coronavirus i com els viuen els habitants de la ciutat encarregada per l’Ajuntrament de Barcelona. El sondeig es fa cada dia des del 6 d’abril, i aquest dilluns se n’han presentat els primers resultats, que es podran anar seguint en una nova web que agruparà aquests resultats de l’enquesta d’opinicó en actualització permanent amb les dades sanitàries que ja s’estaven mostrant.

Sobre l’afectació en el treball, la mitjana dels que temen repercussions negatives és del 53,3%, però de les dades difoses per l’Ajuntament d’alguns dels primers dies de l’enquesta, en concret de l’11 al 16 d’abril, es veu com aquesta resposta va pujant progressivament: del 51,2% del dia 11, al 54,3% del dia 16, dijous passat.

Captura de pantalla 2020 04 20 a les 12.57.04

L’enquesta –que també pregunta per qüestions relacionades amb la percepció de la pròpia salut, per com es viu el confinament i quina opinió es té de la gestió de la crisi per part de les diverses administracions–, consisteix en unes 900 entrevistes setmanals i es farà com a mínim fins a mitjans de maig, en funció de com evolucioni la situació. També inclou un apartat de valoració de la gestió política, en què els barcelonins han suspès l’Estat i premien l’Ajuntament.

D’entre les persones ocupades que s’han enquestat fins ara, el 31,8% declara que treballa en serveis essencials. Gairebé la meitat dels entrevistats són assalariats i, d’aquests, un 5,3% declara que l’han acomiadat per la crisi sanitària. Un 26,6% més diu que li han aplicat un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Queda un 68% que conserva el seu lloc de feina i la majoria poden treballar, des de casa seva (un 18,6%) o presencialment, però un 18,9% dels que no han perdut la feina no poden treballar ara mateix, ja que la seca tasca requereix presència física i no pertanyen a cap sector essencial. 

Un 9,6% diu que ha tingut algun símptoma de coronavirus

L’apartat de l’enquesta que s’ha d’agafar amb més cautela és el que fa referència a la percepció de la seva salut que té cada entrevistat. “Que quedi clar que no són dades sanitàries objectives, sinó que és una apreciació subjectiva, el que expliquen els enquestats sobre com se senten, sobre si s’han trobat malanent i què han fet al respecte”, ha advertit l’equip de treball que dirigeix el sondeig, que ha comparegut amb Jordi Martí. 

Tenint en compte aquesta prevenció, se sap que el 9,6% dels enquestats asseguren que han tingut algun dels símptomes de la Covid-19. La majoria dels simptomàtics, però, admeten que no han sigut diagnosticats: només un 11,1% diuen que els han fet una prova de deteccció del coronavirus, i menys del 40% ha anat a algun tipus de centre mèdic. El curiós és que els que més asseguren haver tingut algun símptoma són els adults d’entre 35 i 55 anys, força més que els més grans de 65 anys, que són més vulnerables.

Només l'11% dels barcelonins que han notat símptomes de Covid-19 s'han fet algun test de diagnòstic / Ajuntament de Barcelona

Només l’11% dels barcelonins que han notat símptomes de Covid-19 s’han fet algun test de diagnòstic / Ajuntament de Barcelona

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa