L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha identificat els punts de la ciutat on hi ha més risc de proliferació de mosquits a la via pública. En té detectats 82 que vigila de forma més intensa d’abril a novembre i que tenen en comú el perill d’esdevenir llocs de cria d’exemplars. Tot i que 2021 va ser un any poc favorable als mosquits per l’escassetat de pluges, i això es nota encara el 2022, la disponibilitat d’aigua estancada pot propiciar la presència d’aquests insectes a l’estiu.

A més de les variables ambientals, com l’aigua, a l’hora de triar els 82 punts crítics l’ASPB inclou enguany per primer cop la proximitat a escoles on hi hagi infants de 3 a 5 anys i a residències d’avis, per mirar de protegir millor els segments de població més vulnerable. Altres factors són la proximitat a centres sanitaris, per prevenir contagis de malalties importades i que es poden transmetre pels mosquits, així com els barris amb més desigualtats en salut.

L’estratègia de prevenció té com a prioritat reduir la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus) i del mosquit comú (Culex pipiens) a la ciutat. L’organisme manté la vigilància tot l’any i presta també atenció a arbovirosis com el virus del Zika, del dengue, del chikungunya o el virus del Nil Occidental.

Clica aquí per ampliar el mapa

L’any 2021 deixa un precedent enganyós, perquè va ser l’any menys plujós i el 4t més càlid des que hi ha dades de Barcelona. Això va fer que els nivells d’activitat dels mosquits fossin molt baixos, només amb pics els mesos d’abril i agost. No obstant això, la inspecció de 26.973 elements de risc urbans l’any passat va detectar activitat en 406 d’ells, que van requerir més de 4.400 tractaments amb larvicides biològics.

Prova pilot als embornals

Els embornals (sifònics o sorrencs) i les fonts ornamentals o naturalitzades són dos exemples de punt de cria potencialment prolífic. En aquest sentit, destaca la prova pilot que fan l’ASPB i Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA) des de 2019 per millorar el manteniment dels embornals sorrencs: se’n modifica l’estructura perquè no acumulin tanta aigua. Ja s’ha fet a 113.

D’altra banda, la ciutadania també pot avisar l’ASPB sobre incidències amb mosquits, que poden derivar en la visita d’especialistes als punts de via pública assenyalats i l’aplicació si s’escau de mesures de control d’insectes. També ofereix consell sobre la gestió d’espais privats, com jardins o patis, que és on majoritàriament habiten els mosquits a la capital. L’any passat l’agència va atendre 190 incidències i una quarta part de les inspeccions realitzades per aquesta via van trobar efectivament punts de cria. Unes altres 88 incidències van arribar per la plataforma de ciència ciutadana MosquitoAlert.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fàtima a juliol 21, 2022 | 18:06
    Fàtima juliol 21, 2022 | 18:06
    A Barcelona haurien de fer alguna cosa respecte als mosquits, vull dir per protegir els turistes, altrament no en "vindran". [Per a despistats és un acudit cínic, a rel de l'altre dia que vaig sentir que al delta de L'Ebre segons el periodisme, fan tractaments contra els mosquits per a que no se'n vagin els turistes. Hom suposa que les persones que hi viuen sempre no tenen altres llocs on anar a raure]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa