Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Manifestació unitària contra Vox a Barcelona: “Es busca per racisme a Santiago Abascal”
  • CA

La manifestació Aturem l’extrema dreta #StopVox que ha recorregut el centre de Barcelona aquesta tarda ha reunit 3.500 persones, segons la Guàrdia Urbana. La cita, que formar part de la mobilització ‘Un món contra el racisme i el feixisme’ convocada arreu del planeta, ha acumulat més de dues-centes entitats, sindicats i partits polítics. Des de l’entitat convocant, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), han reivindicat que cal “assenyalar” un “perill real” com Vox i ha negat que fer una marxa contra Vox els doni més repercussió. Segons el portaveu del col·lectiu, Daniel Celma, el que no s’ha de fer és “deixar espai” als partits d’extrema dreta perquè “argumentin”.

Entre els assistents hi havia el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani i el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, que ha alertat sobre com “els partits com Ciutadans i el PP estan assumint els discursos de Vox i l’extrema dreta europea”. Per això, ha animat a recuperar el concepte de la Barcelona “antifeixista”. El conseller, per la seva part, ha destacat que “com a societat no volem deixar cap espai als elements racistes i xenòfobs”.

També la diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha celebrat que s’hagi a sortit al carrer contra “el neofranquisme que pretén marcar l’agenda política del país i de l’estat espanyol”. A més, ha recordat les paraules de Jaume Collboni a l’entrevista del TOT Barcelona, que ha equiparat la radicalitat de Vox i la CUP i això, per Sànchez, ha suposat “una vergonya” i una “banalització del feixisme”. Pisarello, per la seva banda, quan ha atès els mitjans també ha fet èmfasi en denunciar la comparació que ha fet el líder socialista barceloní entre la CUP i el partit d’ultradreta i l’ha catalogat de “barbaritat”

Mentre que els partits ocupaven els parlaments oficials, els manifestants que s’han apropat a la concentració han lluit missatges contra els discursos d’odi i contra Vox concretament. La plataforma UCFR, a més, ha ideat uns cartells que han mostrat la imatge d’alguns líders mundials amb postulats d’extrema dreta, com Matteo Salvini, Donald Trump, Jair Bolsonaro, Marine Le Pen i, per suposat, el líder del partit ultradretà espanyol. “Es busca per racisme: Santiago Abascal”.

Els cartells que assenyalen els líders mundials que promouen polítiques racistes. / D.C.

Els cartells que assenyalen els líders mundials que promouen polítiques racistes. / D.C.

Els càntics que apareixien amb més força durant la marxa eren també els més repetits. “No passaran”, com a lema central, i a partir d’aquí es repetien d’altres. “S’ha de cremar el sistema per racista i colonial”, “passa’m la benzina per a la llei d’estrangria” o “no són unionistes, són feixistes”. Els lemes els capitanejaven des de la furgoneta que liderava el camí i que engrescaven una desena de dones de diferents associacions. 

La comitiva que liderava les consignes, amb micròfon i altaveus. / D.C.

La comitiva que liderava les consignes, amb micròfon i altaveus. / D.C.

La mobilització ha quedat lluny de l’anterior amb un poder de convocatòria i temàtica similar –la de ‘Volem acollir’ de dos anys enrere– en quant a assistents i representació política, tant per part de la Generalitat com de l’Ajuntament, però ha fet arribar un missatge d’unitat: Davant l’avenç de l’extrema dreta hi haurà una resposta al carrer. Un moviment que va més enllà dels comportaments racistes i que ha cantat també consignes contra de defensa d’altres drets en joc, com el de les dones o el del col·lectiu de gais, lesbianes, transgènere, bisexuals i intersexuals (LGTBI). 

Racisme més enllà de Vox, PP i C’s

A l’inici de la manifestació, als Jardinets de Gràcia, l’entitat SOS Racisme ha reivindicat també que la lluita antiracista “no passa únicament per combatre l’extrema dreta” sinó que és “institucional” i sense PP, C’s i Vox “també perviu”. El manifest de l’entitat ha criticat que la mateixa policia catalana o “les polítiques de la Generalitat de Catalunya” també ens haurien de preocupar tot i no venir dels partits espanyols assenyalats. Per escenificar com els afecten els prejudicis en el dia a dia de les persones racialitzades, l’associació ha portat cartells amb els missatges “la policia em para pel meu color de pell” o “he d’explicar que vaig nèixer aquí”. 

Tot i així, des d’un primer moment, s’ha remarcat que cal evitar l’entrada als òrgans de govern dels partits obertament d’extrema dreta. En aquest sentit, SOS Racisme ha mostrat la pancarta “Cap racista als ajuntaments”. Mentrestant, la canalla s’entretenia amb una representació del monstre del feixisme i Vox, amb forma de dinosaure, i li etzibaven cops amb un bastó i un cartró que tenia inscrit el missatge “Stop”. 

Una disfressa de dinosaure ha fet de representació del monstre del feixisme i Vox. / D.C.

Al final del recorregut, la massa s’ha concentrat al passeig de Gràcia a tocar de la Gran Via de les Corts Catalanes en un escenari on s’ha concentrat l’ambient festiu. La protesta ha acabat amb cançons que han reivindicat que no es faci “ni un pas enrere” o l’emblemàtic cant antifeixista Bella ciao.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa