Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un magrebí denuncia insults racistes i una agressió per part de dos mossos
  • CA

Un jove magrebí ha denunciat haver patit insults racistes i una agressió per part de dos mossos d’esquadra a la porteria de casa seva, a Barcelona, el diumenge 5 d’abril. Fonts de la policia catalana consultades per aquest diari, però, eviten comentar els detalls denunciats i mantenen un relat dels fets oposat al del detingut.

Segons explica el jove i ha denunciat l’organització de drets humans Irídia, ell va baixar a la porta del bloc on viu amb la seva companya de pis a esperar-la per ajudar-la amb la compra. En un moment determinat, una patrulla dels Mossos d’Esquadra es va aturar i li va dir que si sabia que no podia estar al carrer, i ell va contestar que ho sabia, i que era a la porteria de casa esperant a la seva companya que estava a punt d’arribar amb la compra. Els agents li van demanar la identificació, i el jove els la va facilitar de viva veu perquè no la duia a sobre.

En aquest moment, els agents li van dir que el denunciarien per incompliment del decret d’estat d’alarma. El jove els va demanar el full de la denúncia per poder presentar recurs, i els agents li van respondre: “Que te’n vagis cap a casa teva, que te’n vagis cap a casa puto ximple moro de merda”. El jove els va recriminar amb gestos aquests insults i va decidir introduir-se dins de la porteria per tornar a casa.

De sobte, els dos mossos van accedir corrent a l’interior del vestíbul i el van reduir en un racó. Mentre un dels agents el subjectava, l’altre li va donar un cop de puny a l’ull esquerre, informant-lo que quedava detingut per resistència a l’autoritat, continua el relat. 

Segons Irídia, aquesta actuació resulta, indiciàriament, contrària als protocols policials, que en cap cas emparen donar cops de puny a la cara per reduir a una persona, i contràriament als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat que ha de regir tota actuació policial, a més de realitzar comentaris denigrants i racistes completament contraris a la legalitat. El jove té 26 anys i resideix a l’estat des dels 12.

La versió dels Mossos: el jove els va escopir i agredir

Les fonts oficials dels Mossos d’Esquadra no entren a valorar les acusacions que fa aquesta denúncia pública i no aclareixen si s’ha obert cap revisió dels fets al cos, però sí que detallen nous aspectes del succés. Segons apunten, els fets van passar al districte de Sants-Montjuïc. En un primer moment, el relat és paral·lel. Totes dues narracions coincideixen a esmentar que la trobada es produeix mentre el jove està aturat a peu de carrer i que, en aquella situació, els agents li recorden al noi el confinament obligatori. Segons la policia catalana, però, “quan el noi manifesta que vol seguir al carrer, els agents li demanen la documentació i ell els diu que no la porta a sobre, es nega a acreditar-se i manté una actitud desafiant”. 

A continuació, fonts dels Mossos asseguren que el jove va expressar que podria anar al seu domicili a buscar el document acreditatiu i que “es va girar, va escopir els agents i els va dir que els contagiaria amb coronavirus”. A més, s’especifica que va intentar agredir-los. En el mateix sentit, el cos policial destaca que es van haver de demanar reforços i que dos agents van acabar “amb contusions”.

Sis casos més 

Més enllà d’aquest cas, hi ha sis situacions més documentades per diverses entitats de drets humans entre el 25 de març i el 15 d’abril de 2020 a diferents ciutats de l’Estat i han estat presentades aquest dijous al Ministeri de l’Interior i al Defensor del Poble. Les víctimes relaten bufetades, empentes, cops i puntades de peu donats per agents dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, en accions contràries als protocols existents i als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat que han de regir tota actuació policial. Aquests casos se sumen a altres quatre que ja van ser denunciats per la Plataforma Defensar a qui Defensa el 25 de març passat. Les entitats de la plataforma exigeixen que s’investiguin internament als cossos policials i judicialment quan hi hagi indicis de delicte.

Segons la plataforma, a aquestes violències se suma la inseguretat jurídica que viu gran part de la ciutadania a l’hora de circular per la via pública en les circumstàncies que disposa el reial decret sobre l’estat d’alarma, atès que no hi ha un mecanisme adequat que provi o justifiqui un desplaçament en l’espai públic, quan es fa una identificació. El Defensor del Poble ja ha instat a la Secretaria d’Estat de Seguretat a elaborar instruccions internes dirigides a la Direcció General de la Policia i a la Direcció General de la Guàrdia Civil, en què “es clarifiquin els supòsits en què no es poden sancionar determinades activitats ciutadanes que sí que estan emparades per les excepcions de l’article”.

Així mateix, les sancions previstes en la Llei de Seguretat Ciutadana només han imposar-se als ciutadans que són descoberts saltant-se les indicacions de l’estat d’alarma, però que a més es resisteixin a obeir un requeriment exprés i individualitzat que li facin els agents de l’autoritat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa