Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Magda Campins desaconsella estendre una 4a dosi de vacuna antiCovid

La cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, ha estat molt clara sobre l’administració d’una 4a dosi de vacuna contra la Covid a tota la població. “Amb les vacunes que tenim ara, no té gaire sentit”, ha reconegut en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio.

La també presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19 de Salut ha detallat que la vacuna actual, que pren com a base el virus original detectat a Wuhan (Xina), no fa de mur total contra la variant òmicron. El contagi és igualment possible, si bé estar vacunat redueix ostensiblement la gravetat de la malaltia i això està evitant el temut col·lapse del sistema sanitari. Per a Campins, “el camí per avançar de forma eficaç” és desenvolupar “vacunes pancoronavíriques”, que funcionin amb totes les variants de coronavirus.

Ara bé, alguns col·lectius sí que haurien de rebre una quarta dosi “i potser fins i tot una 5a”. S’ha referit concretament a les persones immunodeprimides, que ja està comprovat que no guanyen prou anticossos contra la Covid-19 quan se’ls administra la vacuna perquè el seu sistema immunitari és massa dèbil. Hi ha diferents perfils d’immunodeprimits, des de persones amb malalties hematològiques fins a pacients que reben quimioteràpia o han passat per un trasplantament recent. Depèn del perfil, la resposta a la vacuna és millor o pitjor, però sempre per sota la mitjana.

Segons Campins, el pitjor cas és el dels trasplantats: “A la UCI de Vall d’Hebron els que van pitjor són els trasplantats, malgrat tenir tres dosis de vacuna”. No obstant, vora el 40-45% són encara persones no vacunades que en contagiar-se de Covid han desenvolupat de forma greu la malaltia. A més hi ha un tercer grup de pacients a l’UCI que passa més desapercebut, ha alertat: “A totes les UCI tenim pacients obesos i alguns d’ells estan vacunats”. L’obesitat mòrbida constitueix un grup de risc demostrat, que tendeix a fer Covids més greus encara que no tinguin patologies prèvies importants.

Ha reconegut que la vacunació “ha arribat bastant al sostre” després de la davallada dels darrers dies. Com va explicar el TOT Barcelona, el ritme s’ha alentit un 42% en una sola setmana a Barcelona per exemple. Campins ho atribueix a la quota estructural de detractors de les vacunes però també a la multitud de persones que s’han contagiat durant la sisena onada i ara han d’esperar 5 mesos per rebre la 3a dosi.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Avi a febrer 09, 2022 | 11:49
    Avi febrer 09, 2022 | 11:49
    Encara falta temps per a les vacunes "pancoronavíriques", o de més espectre que les actuals: les que van més avançades, de l'Institut Walter Reed, de l'exèrcit nordamericà, i la de la Universitat de Tubingen encara són en fases 1 i 2 respectivament. Cal, per tant, veure com anirem d'immunitat d'ací entre 3 i 6 mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa