Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La lluita d’una escola bressol contra 4 contenidors d’escombraries a la seva façana
  • CA

L’escola bressol Aurora, al cor del Raval sud, té una lluita particular. A la façana de l’equipament infantil hi ha 4 contenidors de brossa, davant dels quals s’acumulen escombraries i andròmines de forma molt recurrent. Matalassos, restes orgàniques, objectes rovellats o punxants… Les famílies i el personal del centre tenen sempre un ull posat al lateral dret de la porta, per evitar que l’alumnat –d’entre 4 mesos i 3 anys d’edat– pugui prendre mal o s’empastifi si s’hi acosta massa.

Només fa un any que es va inaugurar i havia de ser un emblema de la xarxa municipal d’escoles bressol. L’Aurora ofereix, a més de l’horari matinal estàndard, una prova pilot de torn de tarda i un espai social per a famílies vulnerables del barri. Els contenidors hi eren abans que l’escola: al solar hi havia hagut una pista de bàsquet amb aquest punt de recollida pneumàtica d’escombraries al mur de l’entrada. Ja llavors s’hi acumulava brossa, com mostra Google Street View: l’historial del cercador conserva imatges de 7 anys diferents entre 2009 i 2017 i en totes elles s’observen escombraries davant dels contenidors. 

Les famílies s’han queixat durant mesos a l’Ajuntament, a través de l’aplicació mòbil Bústia Ciutadana i del Telèfon del Civisme. El consistori ha intentat pal·liar el focus de brutícia amb diversos reforços de neteja i accions de conscienciació del veïnat, que per ara no han donat resultat. L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de la bressol també s’han arremangat: fa una setmana va penjar 3 cartells multilingüe sobre els contenidors, demanant als veïns que usin correctament els contenidors. Al cap de 24 hores l’espai tornava a estar brut.

“El problema en sí no ha millorat en un any, només ha millorat la resposta”, apunta Pablo Peralta, portaveu de l’AFA. Agraeix els esforços municipals i la “gran insistència i voluntat” dels escombriaires de Ciutat Vella, però demana una solució definitiva a aquesta constant molèstia: “Volem que l’Ajuntament desvinculi l’escola bressol dels contenidors”. “L’equipament obre moltes hores, de 8h a 19h, i atén infants que tot just estan aprenent a caminar o van en cotxet”, subratlla.

“Hi ha dies que no hem pogut obrir una de les portes d’emergència a les 8h del matí perquè hi havia massa trastos davant, no és un perill enorme perquè en 15 minuts ve la brigada i se’ls emporta, però això en una escola bressol no ha de passar”, assenyala Peralta. Recorda que un cop un comerç proper va deixar diverses neveres avariades a la vorera, com si fos un punt verd. Quan detecten que algú deixar brossa fora del contenidor, els pares i mares ja no dubten a renyar en públic la persona incívica. I normalment els fan cas: “No hi ha hagut mai cap enfrontament, la gran majoria entoma el comentari amb vergonya i abaixen el cap”. Solen justificar-se amb alguna excusa, com que creien que el contenidor estava ple, i de seguida posen la bossa dins del forat.

L’Ajuntament ni descarta ni garanteix el trasllat

Portaveus municipals expliquen al TOT Barcelona que el districte de Ciutat Vella i els serveis de neteja estan “recollint dades per poder fer una proposta”. Un informe tècnic analitzarà l’ús d’aquest punt de recollida pneumàtica, l’oferta de contenidors de l’entorn i la demanda que tenen. Avui per avui, doncs, l’Ajuntament no descarta ni garanteix el trasllat dels contenidors. Mentrestant, indiquen les mateixes fonts, els serveis municipals “segueixen amb detall la incidència”. Tenen constància de “residus fora de la bústia, mobles fora del dia de recollida i elements que embussen el sistema” i ho atribueixen “principalment a un problema d’incivisme i mal ús del punt de recollida”. “Des de fa mesos els serveis municipals de neteja treballen per minimitzar les molèsties i s’ha incrementat el servei i la recollida en aquest punt i s’han fet accions de comunicació i prevenció amb el veïnat i els comerciants de l’entorn”, recorda el consistori. 

Cada dia es fan 12 serveis de neteja i 4 d’aspiració en aquest punt, que inclouen escombrades, neteja amb aigua i recollida d’objectes. És a dir, cada hora passa algun servei de neteja pel carrer Aurora. A més, des del maig passat es fa un repàs especial a l’espai a l’hora d’entrada i sortida de l’escola i aquest inici de curs es va fer una campanya de comunicació amb fulletons a les bústies de 582 habitatges, visites a 32 comerços i informació a peu de carrer a 128 usuaris. També s’han lliurat 7 claus a comerços que produeixen un volum més alt de residus, per fer servir una comporta especial per elements voluminosos. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa