L’Ajuntament de Barcelona ha confirmat que s’ha demanat una llicència d’obres per reformar el restaurant Can Lluís i “mantenir-hi l’activitat”. Ho han explicat fonts del districte de Ciutat Vella al TOT Barcelona, que fa uns dies va avançar que l’establiment podria tornar a obrir abans de l’estiu. El permís es va demanar el juliol passat i fa referència al carrer de la Cera, 49 i a Reina Amàlia, 1.
Tal com ja va explicar aquest mitjà, l’antic local de Can Lluís ja està en obres. La intenció de la nova propietat, un grup inversor, és que el negoci aixequi de nou la persiana “quan s’apropi l’estiu” per oferir cuina catalana amb un equip de gestió també català. En conversa amb el TOT, els nous titulars del negoci van explicar que volen donar “una segona vida” a Can Lluís i preservar la seva història. La seva intenció és que el restaurant es digui igual.
Can Lluís va tancar durant la pandèmia
Can Lluís va tancar el 2020, durant la primera onada de la pandèmia, i ja no va tornar a obrir. Però més enllà dels efectes de la crisi del coronavirus, Can Lluís -propietat fins llavors d’en Xavier Rodríguez i la Júlia Ferrer- havia estat desnonat sense avís i el cas va acabar als tribunals. Els problemes del restaurant havien començat el 2014, quan es van acabar els contractes de renda antiga. La situació es va fer insostenible quan l’edifici es va vendre a un fons immobiliari el 2017. Sempre segons la versió de l’antiga propietària del restaurant va donar van passar de pagar 900 euros a 3.000, una quantitat inassumible per un restaurant petit i familiar com Can Lluís. Abans de tancar, el restaurant també va viure un robatori, una ocupació i les destrosses del sostre del lavabo que la propietat no hauria reparat.

El restaurant es va clausurar després de 92 anys d’història i forma part del catàleg de patrimoni elaborat per l’Ajuntament el 2016 en la categoria E3, establiments amb valor patrimonial. Al llarg de prop d’un segle, Can Lluís es va convertir en un punt de trobada d’artistes, escriptors, intel·lectuals i bohemis de tota mena, recordava el desembre del 2021 el Va de Gust. Un dels clients habituals en va ser l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, que el cita en una de les novel·les del detectiu Pepe Carvalho. També hi van dinar sovint Peret, els membres de la Trinca, Ovidi Montllor i Terenci Moix, i va ser punt de visita obligada quan venien a Barcelona de Vittorio Gassman, Sara Montiel, José Sacristán, Tip i Coll, o el premi Nobel José Saramago. Segons va explicar l’antic propietari, Can Lluís va ser el primer restaurant al qual Leo Messi va anar quan va arribar a Barcelona.
Una història marcada per un atemptat anarquista del 1946
La vida de Can Lluís es remunta a l’any 1929. Aquell any, en Lluís Rodríguez i l’Elisa Viaplana es van quedar una fonda al carrer de la Cera cantonada amb Reina Amàlia anomenada Can Mosques perquè els barrils amb bacallà fresc que hi havia a les portes del local atreien les mosques. La història de Can Lluís va estar marcada per l’explosió d’una bomba, en un atemptat anarquista, el 23 de gener del 1946, en plena dictadura. Hi van morir quatre persones, entre les quals hi havia l’avi i el tiet d’en Ferran Rodríguez. Els efectes de la bomba eren visibles en el terra del menjador interior del restaurant.