Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els hospitals de Barcelona, a punt per prendre mesures davant l’augment de contagis
  • CA

Els hospitals ja estan començant a repensar com fer front a l’augment d’ingressos de pacients amb complicacions de Covid-19. Ara per ara, els centres de Barcelona estan atenent els pacients amb coronavirus sense haver de desprogramar operacions i altra activitat no relacionada amb la covid-19, però alguns d’ells no descarten haver-ho de fer a curt termini davant de l’augment d’ingressos. És el cas de l’Hospital Clínic, amb prop d’un centenar de pacients ingressats per covid-19, o l’Hospital del Mar, amb més de 70. En deu dies, els casos de covid-19 han augmentat molt. A l’Hospital de Sant Pau s’han triplicat els diagnòstics a Urgències i s’han doblat els ingressos. A Vall d’Hebron, els ingressos a planta s’han quasi triplicat però de moment tenen capacitat per mantenir l’altra activitat.

A l’Hospital del Mar, hi ha 62 pacients ingressats a planta i 14 més a l’UCI; també hi ha 10 pacients més ingressats en altres centres del Parc de Salut Mar, com l’Hospital de l’Esperança. De moment, no s’ha hagut d’ajornar l’activitat que no està relacionada amb la covid-19, com operacions i proves diagnòstiques, però el centre no descarta haver d’activar el pla de contingència en els propers dies o setmanes per l’augment de persones amb coronavirus que arriben a l’hospital. El pla de contingència estableix una sèrie de fases per fer canvis en tots els dispositius en paral·lel per augmentar els professionals i els espais destinats a atendre els pacients amb covid-19.

Des del comitè d’empresa de l’Hospital del Mar, Xavier Tarragó ha explicat a l’ACN que l’augment de la pressió assistencial s’ha notat en els darrers dies i que l’ocupació a les UCI per covid arriba aproximadament al 80% en aquest centre. El president del comitè ha criticat que s’estigui arribant a aquesta situació, i ha considerat que no s’ha fet una veritable aposta per l’atenció primària en els darrers mesos per evitar-ho i no s’han fet els rastrejos de manera adequada. “Per molt que s’omplin la boca”, ha assegurat.

Tarragó ha assegurat que s’estan donant els primers “símptomes” de col·lapse a les urgències hospitalàries, i ha augurat una tardor i un hivern “complicats”. “La situació no ens fa ser gaire optimistes”, ha manifestat. Des del comitè d’empresa de l’Hospital del Mar han criticat la decisió de crear cinc hospitals satèl·lits, mentre ha assegurat que no es troba personal per als centres ja existents. Davant d’això, Tarragó ha demanat al Departament de Salut una aposta “ferma” per l’atenció primària, millorar al situació contractual dels sanitaris i diàleg amb el sector.

A l’Hospital Clínic assenyalen a l’ACN que de moment no han hagut de desprogramar activitat que no estigui relacionada amb la covid-19, però no descarten que s’hagi de fer en els propers dies, ja que el nombre de pacients amb coronavirus que ingressen a l’hospital va pujant, indiquen fonts del centre barceloní. És una possibilitat que s’ha plantejat. En aquests moments hi ha 92 pacients ingressats a l’hospital per covid-19, 22 dels quals a l’UCI.

A l’Hospital de Sant Pau tampoc han hagut de suspendre ara com ara operacions i altra activitat, però en deu dies han notat un fort augment dels casos de coronavirus: els diagnòstics de covid-19 s’han triplicat a Urgències i els ingressos s’han doblat. La planta covid està quasi a la seva màxima ocupació, amb uns 30 pacients. A les UCI, entre el 30 i el 35% dels pacients estan ingressats per covid-19. Davant d’aquests increments, s’estan reestructurant altres espais de l’hospital per poder atendre més pacients amb el virus quan convingui.

Vall d’Hebron té més capacitat per atendre sense renúncies

L’Hospital Vall d’Hebron també ha registrat un “augment molt important” d’ingressos, explica a l’ACN la subdirectora assistencial, la doctora Maria José Abadías. Actualment hi ha 85 pacients ingressats a causa de la covid-19 entre l’Hospital General, l’Infantil i de la Dona i el de Traumatologia, mentre que en les darreres setmanes havien estat una trentena, un nombre que es mantenia més o menys estable. A l’UCI, hi ha 13 pacients ingressats, un nombre inferior que en les darreres setmanes (una vintena).

La subdirectora assistencial de Vall d’Hebron constata la “pressió” que tenen però assegura que encara tenen capacitat per atendre més pacients sense haver de desprogramar operacions i altra activitat. “El ritme d’ingressos és elevat, però de moment tenim un balanç positiu entre els ingressos i altes”, afirma. Fins quan? “Depèn de diversos factors, com l’agilitat a donar altes, el suport en la gestió i els llits d’UCI disponibles, no només els convencionals”, destaca.

La doctora Abadías adverteix que aquest hivern serà “complicat” en la gestió de tots els virus respiratoris i totes les altres patologies i que les setmanes que vénen requeriran un “grandíssim esforç dels professionals i de la direcció per encabir aquesta patologia nova, ja que la covid-19 es quedarà durant mesos”. “Per sort, a la Vall d’Hebron no estem sols; treballem amb hospitals del territori i amb una atenció primària que ho està donant tot i més. La primària és el dic de contenció i, sense ella, estaríem molt pitjor”, recalca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa