Les noves consultes externes pediàtriques de Vall d’Hebron atendran 100.000 pacients l’any

Les noves consultes externes pediàtriques de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron tenen un 30% més de capacitat i atendran uns 100.000 infants i adolescents a l’any. El 50% són de fora de l’àrea de referència de Vall d’Hebron perquè són pacients molt complexos de patologies com ara trasplantaments, malalties minoritàries, cardiopaties congènites, cirurgies de malformacions congènites o cirurgia robòtica, entre altres. Les instal·lacions, que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat aquest divendres, s’ambienten en la temàtica dels contes tradicionals europeus per humanitzar l’atenció als infants. Salut ha invertit uns 9 milions d’euros en un projecte que ha estat llargament esperat.Les noves instal·lacions tenen una extensió de 1.700 m2 i compten amb 39 espais d’atenció ambulatòria, entre consultes, on es fan les visites, i gabinets, on es fan les proves i les cures. Substitueixen els 26 espais antics i, sumats a les 18 consultes i gabinets que s’han mantingut, ara l’Hospital Infantil disposa d’un 30% més d’espais d’atenció ambulatòria.

Les noves instal·lacions permeten una millora del model d’atenció, més integral i resolutiu. Concretament, s’han agrupat les consultes i gabinets per àrees de coneixement o especialitats clíniques. D’aquesta manera, quan el pacient i acompanyant acudeixen a una consulta d’una determinada especialitat, després es poden fer la prova al gabinet dissenyat per a la mateixa especialitat que es troba immediatament al costat, sense haver-se de desplaçar a un altre punt de l’Hospital, com podia passar amb el model anterior.

Per exemple, abans, els pacients pediàtrics d’Otorinolaringologia que havien de fer-se una prova auditiva havien de desplaçar-se fins a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, mentre que ara no s’hauran de moure de l’Hospital Infantil.

Les noves consultes es troben accessibles a peu de carrer, a la Ronda de Dalt, des d’on ara s’accedeix directament sense cap impediment físic. El gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el doctor Albert Salazar, la vocació és obrir-se “al barri i la ciutat per crear un hospital més amable i integrat al territori, fet que repercutirà en una millor assistència dels pacients i una atenció més humanitzada”.

La subdirectora assistencial de Vall d’Hebron, la doctora Rocío Cebrián, ha destacat que la inauguració de les consultes marquen “un abans i un després” i ha destacat la humanització de les consultes per disminuir la por i l’angoixa dels infants. Cada consulta i gabinet, tant la porta com l’interior, està il·lustrat amb imatges d’un conte. També han instal·lat jocs interactius o televisions en alguns punts on es fan, per exemple, determinades exploracions.

Les Consultes Externes d’Infermeria

En el nou model d’atenció també es potencia la figura de la Consulta Externa d’Infermeria. Es tracta de consultes de pacient crònic pediàtric portades per infermeres referents o de pràctica avançada, és a dir, expertes en una especialitat clínica pediàtrica. Aquestes infermeres, de forma autònoma, fan el seguiment de les cures necessàries del pacient, donen suport al cuidador principal, duen a terme proves diagnòstiques complexes, fan educació sanitària (formen el pacient i la família sobre la malaltia) i fan seguiment d’adherència a la medicació i a altres mesures terapèutiques com ara l’alimentació o l’exercici.

Amb el nou model, un pacient pediàtric amb diabetis, per exemple, podria arribar a les noves consultes externes i fer-se primer la visita amb l’endocrinòleg; posteriorment al gabinet annex li farien una prova de control i finalment entraria a la consulta d’Infermeria, on la infermera de pràctica avançada li explicaria com funciona el sensor de diabetis i formaria el pacient i familiars sobre la malaltia.

A més, l’estalvi de desplaçaments ajudarà a descongestionar els espais de la resta de l’hospital. Com assenyala Maria Ángeles Aceituno, adjunta a la Direcció d’Infermeria, això “suposa millorar el seguiment del pacient crònic pediàtric i impulsar l’educació terapèutica a través de diferents programes liderats per les infermeres de pràctica avançada, com l’aprenentatge de cures complexes dirigits a pacients i cuidadors o adherència al tractament”. L’objectiu, apoderar el pacient i la família en les cures relacionades amb el seu problema de salut.

Nova àrea específica de Consultes de Trasplantaments

La remodelació dels espais ambulatoris de l’Hospital Infantil ha permès alliberar espai on eren les antigues consultes i crear una àrea específica de Consultes de Trasplantaments. Ara, els pacients pediàtrics que s’han fet o esperen un trasplantament podran ser visitats pel metge, fer-se una prova ambulatòria o rebre una formació sobre la dieta que han de seguir per part d’una infermera de pràctica avançada en un sol espai protegit dedicat a aquests pacients (es tracta de persones immunodeprimides que necessiten unes condicions de seguretat especials). Vall d’Hebron és l’únic hospital de Catalunya que realitza trasplantaments de cor, de fetge i de pulmó pediàtrics.

A més, aprofitant la construcció d’aquestes noves instal·lacions, s’han adquirit nous aparells tecnològics que permetran millorar els diagnòstics, com la prova d’esforç de Cardiologia, l’escàner i impressora 3D per imprimir a mida les pròtesis de Cirurgia Maxil·lofacial, l’aparell d’urodinàmica per estudiar les malformacions congènites a Urologia, el retinògraf per analitzar l’estat de la retina a Oftalmologia o el pletismògraf que estudia la funció pulmonar a Pneumologia i Al·lèrgies.

En l’àmbit de Pediatria, Vall d’Hebron és centre de referència en oncologia, hematologia, trasplantament, malalties minoritàries, immunodeficiències i neurologia. En totes aquestes disciplines, l’Hospital és membre de les Xarxes Europees de Referència (ERN, en les seves sigles en anglès), uns organismes que tenen per objectiu concentrar recursos i coneixements en l’abordatge de malalties complexes o poc freqüents. L’Hospital Infantil també és referent en cirurgia cardíaca i cardiologia.

Nou comentari