El nombre de casos positius va caure un 10,5% la setmana passada a Barcelona, coincidint amb les vacances de Setmana Santa. Es tracta del primer descens de les xifres després de tres setmanes de repunt, però en realitat es tracta d’un miratge, ja que aquests dies l’activitat de detecció a hospitals i centres mèdics ha sigut molt menor a l’habitual precisament perquè ha coincidit amb els dies de festa.

En un dia normal, a Barcelona es poden fer més de 5.000 PCR i més de 2.000 tests d’antígens –com va passar el 23 de març, per exemple–, però entre divendres i diumenge amb prou feina s’han fet 2.000 PCR i 1.000 testos ràpids a tota la ciutat. Tot i que la taxa de positivitat gira al voltant del 8%, igual que la resta de la setmana, la menor quantitat de proves explica que només s’hagin detectat 1.830 casos.

Pel que fa a l’evolució dels indicadors epidemiològics, el risc de rebrot manté la seva tendència a la baixa i se situa en 239 punts, 44 menys que una setmana abans, mentre que la velocitat de contagi (Rt) torna a estar al voltant d’1 després de molts dies rondant l’1,3. La dada més positiva de la setmana passada va ser l’acceleració del ritme de vacunació a Barcelona, ja aquestes dies s’ha batut dues vegades el rècord de vacunacions en un sol dia.

El departament de Salut està pendent del que passi aquests pròxims dies per veure quin ha estat l’impacte real de la Setmana Santa en l’evolució de la pandèmia per decidir si manté les restriccions actuals –que ja permeten es viatges per tot Catalunya amb el grup bombolla– o si, pel contrari, cal tornar-les a endurir per evitar que es descontroli un altre vegada.

Nou comentari

Comparteix