Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Audiència de Barcelona referma que no es pot condemnar l’execució de Puig Antich
  • CA

La secció desena de l’Audiència de Barcelona ha arxivat la querella per delicte de lesa humanitat contra l’advocat Carlos Rey, que el 1974 era el jutge militar que va signar la sentència contra Salvador Puig Antich, l’últim pres polític executat a garrot vil pel franquisme. La interlocutòria, que és ferma, exposa que el delicte de lesa humanitat no prescriu però la Llei d’amnistia aprovada el 1977 impedeix investigar violacions dels drets humans anteriors a aquest any. El jutge reconeix que “pot ser” que aquesta llei no satisfaci “els drets de tots i sobre tots de les víctimes” del franquisme però desestima la pretensió de les germanes de Puig Antich i l’Ajuntament de Barcelona de procedir penalment contra Rey.

La querella contra el militar que va signar la pena de mort de Salvador Puig Antich el 4 de gener de 1974, Carlos Rey González, es va posar el març del 2017.

Els detalls de la decisió

En la part dispositiva, l’Audiència de Barcelona argumenta la legislació impedeix condemnar per delictes que no estaven tipificats quan es van cometre “sense possibilitat d’excepció, encara que es tracti de normes de dret internacional consuetudinari”. Amb aquest posicionament descarta l’argument dels denunciants, que apuntaven que els crims contra la humanitat són dret internacional consuetudinari des de l’Assemblea General de Nacions Unides de desembre de 1946.

Es desestima així la possibilitat de condemnar Rey per un delicte de lesa humanitat com demanava la querella, que analitzava el rerefons de l’execució com “un atac generalitzat sistemàtic contra la població civil o part d’ella i que s’emmarca en la repressió institucionalitzada de qualsevol mena de dissidència política” per part del franquisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa