Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’antiga Mercedes Benz es vesteix de festa pels 40 anys de Batlleiroig
  • CA

Amb motiu del 40è aniversari de Batlleiroig, l’antiga fàbrica Mercedes Benz, tancada des de 2007, es convertia en un jardí que contrastava amb la funció industrial del lloc. Cap indret millor per projectar un futur longeu a l’estudi d’arquitectes: el recinte fabril s’integra en el projecte de transformació del Bon Pastor, futur ecobarri. L’actual nau central es convertirà en una plaça, i els edificis del voltant acolliran activitats vinculades al sector de la innovació, el disseny i les noves tecnologies, com ara l’Escola Elisava.

Per a l’ocasió, la nau va tenyir-se de verd, va omplir-se de música i va donar la benvinguda a una gentada que, sota el sostre fabril, va gaudir de la companyia i d’un banquet entre fulles, coixins i bombetes de llum càlida. 

L’elegància de la ciutat barcelonina, i l’exotisme dels traços de natura que s’integraven a l’espai resultaven un tàndem irresistible. Si sumem a l’ambientació un jovent que xerra alegrement, amb la copa alçada per brindar pels èxits passats, i també els futurs, tenim tots els ingredients d’una bona festa. Batlleiroig aposta pel talent jove, i això es notava a l’edat mitjana dels presents, i és que quan impulsaren el despatx, Joan Roig en tenia escassos 27, i Enric Batlle, 24. 

La pastisseria Escribà s’encarregava de posar la traca final, després d’un aperitiu deliciós de la mà del càtering l’Empordà, amb el pastís-maqueta gegant de l’estudi, tot de xocolata. Artesania pastissera i arquitectura pel paladar! 

La pastisseria Escribà ha estat l’encarregada de preparar un pastís gegant simulant la maqueta de l’estudi de Batlleiroig

Personalitats diverses, càtering i música en directe

Entre els assistents, sobretot arquitectes, però també col·laboradors d’altres sectors com ara constructors, artistes, empresaris, representants d’universitats, del Col·legi d’Arquitectes i, fins i tot, polítics. De fet, un dels presents era el ministre d’Universitats, Joan Subirats, que és amic de tota la vida dels fundadors. I és que, comenta Batlle, la implicació dels polítics és fonamental perquè puguin continuar amb la seva tasca: “El que fem és construir societat”, assegura. Tot seguit, dirigint-se al públic, incideix: “A tots vosaltres us considerem un mix de què és la societat moderna”.

“Hem volgut reunir a totes aquelles persones que signifiquen una part imprescindible del nostre camí en aquesta professió”, ha dit Batlle en el seu torn de paraula. Ha parlat, també, del vincle que uneix una generació compacta. “Érem 15 i ara en som 150, però seguim treballant com una sola peça perquè no hem perdut aquest lligam”, aplaudeix.

Els assistents de la festa, a l’antiga fàbrica Mercedes Benz, enjardinada per l’ocasió

La sostenibilitat com a màxima 

Alex Masjoan fa un any que treballa a Batlleiroig. David Casado, en fa quatre. La quantitat de projectes, l’envergadura d’un despatx referent i innovador i la multidisciplinarietat són alguns trets que ambdós aprecien, però, sobretot, incideixen en la filosofia, adaptada als temps actuals: “la fusió de natura i ciutat”. Així ho explica Batlle: “Estem compromesos amb el medi ambient i implicats en la recerca de solucions per mitigar l’emergència climàtica”. Ja ho diu el claim de Batlleiroig: “merging city and nature since 1981’”.

La pràctica sostenible ha atret també a col·laboradors, com és el cas de Maria Àngela Sánchez, que com a part de la direcció facultativa de l’obra va portar, per exemple, la coordinació de seguretat en l’execució de l’Estadi Johan Cruyff. “Avui és un gran dia pel sector”,  celebra la dona.

“Molts empresaris mantenim un vincle amb Batlleiroig per la seva cura del medi ambient”, assegura Carlos Llibre, cap de desenvolupament de negocis de la constructora 011H. Llibre treballava en un fons d’inversió que contractà a Batlleiroig com a assessor. Ara que ha canviat de feina, no ha perdut relació amb l’estudi d’arquitectes.

Especialitat i transversalitat

“Ens agrada dir que som arquitectes, paisatgistes i urbanistes, i aquí hem trobat el nostre avantatge corporatiu”, comenta Enric Batlle. La clau està a trobar l’equilibri entre especialitat i transversalitat: “Hem procurat ser especialistes en cadascuna de les disciplines que hem practicat —Ciutat i Territori, Paisatge i Espai Públic, Arquitectura i Construcció— sense oblidar la imprescindible transversalitat que es requereix  per desenvolupar qualsevol intervenció”.

Joan Roig i Enric Batlle, fundadors de Batlleiroig

I l’èxit és indiscutible. Batlleiroig no deixa de créixer. El mes passat obriren un nou despatx al número 132 del carrer Príncipe de Vergara a Madrid i, segons el duo que constitueix l’ànima de l’empresa, “Batlleiroig té identitat per a continuar 40 anys més, amb nosaltres o sense —se somriuen—, però preferiblement amb nosaltres”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a juny 07, 2022 | 11:46
    Ricard juny 07, 2022 | 11:46
    "Que guapos que som, i que bé hem viscut del pressupost públic durant 40 anys" deurien dir, oi?
  2. Icona del comentari de: Jordi a juny 07, 2022 | 12:35
    Jordi juny 07, 2022 | 12:35
    Molt pràctica sostenible però tots hi van anar en cotxe a l'acte, omplint tota l'esplanada del recinte Mercedes de cotxes de gama alta majoritàriament. Il·luminant l'esplanada amb dos generadors diesel. Això sí, als veins ens fotran torres d'habitatges, ens treuran el parc de la maquinista per fer més pisos encara i sense cap servei. Bravo!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa