Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Agència de Salut Pública alerta de la desatenció en altres malalties per la Covid

“S’han diagnosticat menys càncers i malalties cardiovasculars… Si tots els recursos van a la covid, què passa amb les altres malalties?” És la pregunta que llança la gerent de l’Agència de Salut Pública, Carme Borrel, que ha demanat replantejar els recursos que es destinen actualment a la covid per no desatendre altres malalties. “No hi pots dedicar els mateixos recursos. Això és una limitació molt important i no pot ser“, ha afegit en una entrevista al programa Bàsics de Betevé.

En aquest sentit, Borrell ha remarcat la situació de saturació que té l’atenció primària amb aquesta onada, marcada per la variant òmicron. “No podem tensionar tant els serveis sanitaris. L’atenció primària està sobreexplotada“, ha lamentat. Per això, suggereix treure tasques burocràtiques que ara per ara recauen en els CAP: “No poden seguir com segueixen”.

Sobre si deixarem enrere aviat aquesta onada disparada per la variant òmicron, les darreres dades epidemiològiques de contagis fan pensar que Barcelona i Catalunya estan arribant al pic de la sisena onada. Ara bé, Borrell és prudent i creu que cal esperar. Sobre una possible “gripalització” de la covid, la gerent de l’ASP la descarta ara per ara però sí que defensa “agafar la malaltia d’una altra manera”, tenint en compte que l’òmicron provoca més casos lleus.

I seguint el fil de la gripalització, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) considera “raonable” administrar la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 a immunodeprimits, però ara per ara no té “evidències” que sigui necessària en la població general. I és que el regulador europeu encara no té dades suficients sobre la quarta dosi. De fet, ara just fa una setmana el regulador europeu ja va dir que s’oposava a administrar dosis de reforç “contínuament”, ja que, defensava, la covid-19 es mou cap a una epidèmia, tot i que encara no ha assolit aquest estatus.

Nou comentari

Comparteix