Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Aemps admet la dificultat de mesurar el nivell de fotoprotecció dels productes solars
  • CA

La nova rectificació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) respecte als productes de fotoprotecció comercialitzats al mercat espanyol torna a posar en dubte l’eficàcia i credibilitat dels actuals mètodes de mesurament de l’índex de protecció solar (SPF).

Aquest estiu i després d’encarregar els seus propis estudis, la Aemps va posar en qüestió el SPF de 14 productes de fotoprotecció de diferents marques que es comercialitzen en el mercat espanyol, que haurien obtingut en aquests estudis encarregats per la Aemps valors de SPF inferiors als indicats per la indústria.

Després que algunes de les companyies involucrades hagin aportat a la Aemps nombrosos informes i estudis, l’agència ha rectificat les seves consideracions prèvies en relació amb una part d’aquests productes, ha avalat els SPF reivindicats en algun d’aquests fotoprotectors i, amb això, ha tornat a reconèixer i confirma que hi ha un alt grau de variabilitat en els resultats de mesurament de SPF del mètode més seguit en l’actualitat (el mètode ISO 24444).

En el seu últim comunicat oficial d’aquest divendres, la Aemps admet que “una vegada més s’observa variabilitat en l’aplicació metodològica de la norma tècnica ‘ISO 24444 Mètodes d’assaig de protecció solar. Determinació in vivo de l’SPF ‘, que afecta els SPF alts (de 50 i 50 +). Aquesta variabilitat dificulta la reproductibilitat desitjable per mesurar de manera precisa el paràmetre més rellevant de l’eficàcia dels protectors solars, que és el FPS. ” No en va l’AEMPS ha detectat variabilitats de més de 30 punts en alguns dels productes testats, que aplicant el mateix mètode (el mètode ISO 24444) poden arribar a obtenir resultats de SPF superiors a 60 en alguns laboratoris i inferiors 29,9 a altres.

Davant d’aquesta situació, que es repeteix en el temps (el 2019 l’AEMPS ja va tenir ocasió de comprovar l’existència de variabilitat en la determinació de l’SPF a resultes de la campanya de l’OCU respecte de determinats fotoprotectors de mercat), la Aemps ha tornat a anunciar que el seu objectiu és liderar davant els grups de treball de les institucions europees i, a nivell internacional, en el Comitè ISO / TC 217 Cosmetics, responsable de l’elaboració de l’mètode ISO 24444, a la necessitat de disposar d’un mètode de mesura robust per a la determinació de l’SPF, que generi confiança a la ciutadania, a la indústria dels productes solars ia les autoritats en la presa de decisions.

Amb tot això, la posició de la Aemps i la seva nova rectificació dona la raó i confirma els arguments d’algunes companyies de el sector de la fotoprotecció, que en els últims anys han vingut denunciant la variabilitat extrema existent en el mètode de mesurament ISO 24444 per determinar el SPF en aquest tipus de productes, i la necessitat de adaptar-lo.

Per la seva banda, l’Associació Nacional de Perfumeria i Cosmètica (Stanpa) també porta temps defensant un canvi en els mètodes de mesura afirmant que els mètodes d’assaig de protecció solar són tècniques molt complexes i amb nombroses variables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa