Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Vall d’Hebron identifica el rol d’una proteïna en la metàstasi del càncer de mama
  • CA

Un equip d’investigadors del grup de Patologia Molecular Traslacional del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), en col·laboració amb el CIBER de Càncer (Ciberonc), ha descrit el paper de la proteïna integrina B3 (ITGB3) en la metàstasi del càncer de mama. L’estudi, publicat a Nature Communications, mostra la importància de la B3 en la captació de vesícules per part de les cèl·lules, que afavoreix la formació de tumors secundaris en altres òrgans com el pulmó i que podria ser una diana terapèutica per evitar la formació de metàstasi, ha informat aquest dimecres l’Hospital Vall d’Hebron en un comunicat.

Un 90% de les morts produïdes per càncer de mama són a causa de metàstasi en altres òrgans, com el pulmó. En la generació de metàstasis, és clau la comunicació entre les cèl·lules tumorals i també entre aquestes i les cèl·lules del lloc on es formarà el nou tumor. Aquesta comunicació es basa en la producció de vesícules, que son captades per altres cèl·lules i que contenen factors que ajuden a desenvolupar les metàstasis, però aquest mecanisme no es coneixia en profunditat.

“És un dels primers estudis que descriu les vies que permeten que les vesícules entrin a les cèl·lules per afavorir el creixement tumoral i el paper que juga la integrina B3 en el procés”, ha explicat l’investigador del VHIR i un dels autors del treball Stefan Hümmer.

L’estudi s’ha portat a terme en laboratori i ha comprovat que la integrina B3 –que usualment serveix de connexió entre l’exterior i l’interior de la cèl·lula– és necessària per a que les vesícules de l’entorn siguin captades per les cèl·lules tumorals.

El cap del grup de Patologia Molecular Traslacional del VHIR, Santiago Ramon i Cajal, ha afirmat que quan s’inhibeix la integrina B3, “les vesícules no es poden interioritzar i, per tant, no existeix l’estímul que afavoreix el creixement tumoral en el nou òrgan per formar metàstasi”.

Aquest treball és la continuació d’altres estudis previs on ha observat que la integrina B3 augmenta en situacions de falta d’oxigen i afavoreix la migració cel·lular i les metàstasis. El grup treballa en la cerca d’inhibidors de la B3, que seria una possible estratègia per evitar que les cèl·lules formin noves colònies en altres òrgans. “Aquests inhibidors serien específics per al control de les metàstasis. Per això, haurien d’administrar-se conjuntament amb altres tractaments dirigits al tumor primari”, ha detallat l’investigador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa