Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La UB troba el motiu que fa perillar els coralls vermells del Mediterrani
  • CA

Un estudi de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb la Universitat de Washington ha conclòs que l’escalfament dels oceans, derivat del canvi climàtic global, fa augmentar la gravetat i freqüència de calor marines, cosa que repercuteix directament en les poblacions de corall al Mediterrani. Un grup d’investigadores de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) ha revisat l’impacte d’aquesta pujada de les temperatures en les primeres etapes del corall vermell i la gorgònia blanca.

Els resultats, publicats a la revista Global Change Biology, acrediten que l’estrès tèrmic va minvar de manera notable la supervivència de les larves del corall vermell, així com la capacitat de dispersió de les larves de les gorgònies i són espècies rellevants en la biodiversitat marina.

Afectació en un centenar d’espècies associades

Segons Cristina Linares, investigadora de l’IRBio i catedràtica del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Facultat de Biologia de la UB, admet que si bé les colònies adultes tant del corall com de la gorgònia sí tenen capacitat per aguantar l’estrès tèrmic, les onades de calor sí afecten les poblacions en les seves etapes primerenques. Linares alerta que la pèrdua de biodiversitat repercutiria negativament en centenars d’espècies associades i, de retruc, amenaçaria recursos econòmics directes com ara el busseig o la pesca.

L’estudi s’ha centrar en el coral vermell i la gorgònia blanca, atès que es consideren “espècies enginyeres” dels ecosistemes marins, és a dir, formen estructures tridimensionals complexes que faciliten hàbitats idonis per a centenars d’espècies associades, com ara les llagostes o altres larves de peixos. Linares explica que aquestes dues espècies formen espècies que es coneixen com a “boscos animals marins”, claus per enfortir la biodiversitat.

El gran escalfament del Mediterrani

El grup d’investigadores de la UB també recorda que el mar Mediterrani és una de les regions més afectades per l’escalfament, que és de 0,41 °C per dècada, cosa que representa una xifra entre tres i sis vegades més alta que la dels oceans a nivell mundial. Per a l’estudi es van agafar deu colònies de corall i deu de gorgònia del parc natural del cap de Creus.

L’estudi va permetre concloure que els augments de temperatura van generar conseqüències negatives a les larves dels corals vermells, la supervivència de les quals va disminuir radicalment a diferència de la de les gorgònies blanques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa