Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La UB inclou una assignatura pionera sobre atenció a persones trans al grau de Medicina
  • CA

La Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB) oferirà, per primera vegada, l’assignatura optativa Formació en Diversitat de Gènere: les Persones Trans, dins del grau de Medicina. Serà a partir del segon quadrimestre d’aquest curs 2020-2021, per la qual cosa l’assignatura s’haurà d’impartir, de moment, en línia a causa de les condicions imposades per la pandèmia, ha informat la universitat en un comunicat aquest dilluns.

El contingut de l’assignatura ha estat dissenyat per la professora del Departament de Ciències Fisiològiques (Campus de Bellvitge) de la UB Pepita Giménez Bonafé i abordarà la diversitat de gènere en l’entorn sanitari.

Amb 2 crèdits ECTS, la nova assignatura és pionera a l’estat espanyol. “Per primera vegada, una assignatura s’endinsa en la diversitat de gènere per formar els futurs professionals sanitaris amb una visió biopsicosocial que els permeti donar l’atenció correcta a les persones que no s’identifiquen amb el gènere que se’ls va assignar en néixer i que requereixen algun servei de salut”, reivindica Giménez Bonafe. Això inclou, en boca de la responsable de l’assignatura, “persones transgènere, transsexuals, no binàries, fluides i transvestides, entre d’altres”.

El motiu principal per tirar endavant aquesta proposta, a més, és que l’actual model sanitari encara queda lluny d’oferir una atenció adequada, lamenta l’experta. Es tracta d’abordar “un ampli col·lectiu de persones que requereixen una atenció especialitzada i que lamentablement avui els centres sanitaris no estan oferint, ja sigui per desconeixement d’aquestes realitats o per falta de formació del personal sanitari”.

Al llarg del curs, l’alumnat podrà gaudir de classes magistrals i intervencions d’entitats estatals en l’àmbit trans, com ara membres del servei Trànsit, del Servei Català de la Salut, o de les associacions GeneremEnFemme o Chrysallis, aquesta última dedicada a l’acompanyament dels menors trans. També participaran en l’assignatura referents de l’entorn trans com Sofía Bengoetxea i Judith Juanhuix, les quals, a més de compartir les seves experiències personals, aportaran un ampli coneixement que ajudarà l’alumnat a conèixer la situació actual de la diversitat de gènere en l’àmbit sanitari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa