Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La transformació de l’església del Mental després de 30 anys abandonada, en imatges
  • CA

L’estat decrèpit de església del Mental, al barri noubarrienc de la Guineueta, s’havia convertit en una institució després de més de 30 anys d’abandonament. La fusteria de l’antic edifici havia estat atacada per tèrmits i els vitralls havien quedat notablement deteriorats. L’aspecte ruïnós s’havia convertit en la seva normalitat i les promeses per fer-hi alguna cosa acabaven ensorrant-se mandat rere mandat. Ara, però, després d’un any escaig d’obres, tot ha canviat i les feines engegades per l’Ajuntament de Barcelona han conclòs la primera fase de la recuperació del recinte. El principal element, la façana, ha quedat plenament restaurada. També s’ha consolidat l’estructura de l’edifici i s’ha refermat la coberta.

Més enllà dels tèrmits, l’Ajuntament recull que abans de fer-hi les tasques de rehabilitació hi havia molts elements ornamentals trencats i part del revestiment de la façana s’havia desprès. El talús de terra del parc i la manca de conservació van produir tot de patologies estructurals a l’església del Mental –o de Sant Rafael– en una zona amb moltes humitats que la terra trapassava als murs. Tot plegat va deixar un edifici ple d’esquerdes “amb diferents nivells de gravetat”, precisa el consistori.

Ara s’han solucionat bona part de les mancances de l’església. L’estructura s’ha estabilitzat i impermeabilitzat, fent desaparèixer les esquerdes de les parets exteriors i el campanar. El porxo d’accés s’ha convervat com a vestíbul d’accés i les porxades s’han tancat amb vidres. A més, s’ha volgut mantenir la idea original, tant en les cobertes, que s’han construit amb sistemes similars i amb les teules que es van utilitzar la primera vegada, com a les façanes, que han recuperat la imatge de l’edifici antic aplicant-hi un arrebossat de calç de color blanc amb l’àrid vist.

Tot plegat ha costat 1.350.000 euros al consistori.

L’estat de l’església del Mental o de Sant Rafael abans de ser intervinguda / Ajuntament
La nova aparença de l’església del Mental o de Sant Rafael, a Nou Barris / Ajuntament

Ara queden dues fases més d’invervenció que corresponen a l’Arquebisbat de Barcelona. La segona part del projecte ha de conficionar i decorar l’interior de l’església per donar-li activitat religiosa –com es feia abans. La tercera fase, a més, afegirà unes oficines parroquials.

I per acabar, l’Ajuntament s’ha compromès a tirar endavant l’última part de la reactivació de l’església, que consistirà a dignificar l’entorn de l’edifici així com facilitar l’accés tant a aquest equipament com al local parroquial de nova creació. El conjunt crearà un nou espai públic degudament relacionat amb els equipaments entorn de la plaça central de Nou Barris i amb els edificis residencials de l’entorn, guanyant una nova zona d’estada al barri.

Tot i que l’església de Sant Rafael és de titularitat municipal, es va arribar a un acord de permuta amb l’Arquebisbat de Barcelona, el que permetrà recuperar un solar al carrer de Palamós, al barri de la Trinitat Nova, amb possibilitat d’ampliar aquest espai per a serveis de proximitat en un futur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa