La Xarxa Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha confirmat les dues primeres nidificacions de tortuga babaua (Caretta caretta) de la temporada a Catalunya. Totes dues van tenir lloc aquest dimecres a la nit, la primera a la platja de la Mar Bella de Barcelona i la segona a la platja de la Pineda de Vila-seca (Tarragonès). És el primer cop del que es té constància que aquesta espècie de tortuga marina fa un niu en una platja de Barcelona ciutat.

En concret la posta ha tingut lloc a la platja de la Mar Bella, en un tram tancat al públic a causa de les obres que el consistori fa a l’espigó. Els tècnics han pogut desenterrar de la sorra 77 ous, dels que 60 s’han tornat a enterrar en un lloc segur de la mateixa platja. L’indret original era massa a prop del mar i els tècnics han preferit moure els ous uns metres terra endins. El contacte amb l’aigua podria posar en perill l’èxit de la posta.

A més, la zona ha estat delimitada amb una tanca perimetral per evitar riscos en una de les platges més concorregués de Catalunya. Un total de 24 voluntaris de la Fundació CRAM vigilaran el niu les 24 hores del dia durant el proper mes, segons ha informat en un comunicat. L’Ajuntament de Barcelona treballa en un protocol de seguretat pel niu fins a l’eclosió dels ous.

Incubació al CRAM

Els 17 ous restants han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació CRAM per a ser incubats de forma artificial. La cria en captivitat s’emmarca en un estudi científic liderat per la Universitat de Vic, la de Barcelona, la de València, la Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana. L’objectiu és conèixer la idoneïtat de les platges catalanes per a la nidificació de la tortuga babaua o careta, l’estudi genètic i genòmic de l’espècie, canvis en els moviments migratoris, els factors de supervivència, l’origen de les poblacions i el comportament de les cries quan es deixen anar al mar. Des del punt de vista veterinari, l’estudi investiga els factors que influeixen en la mortalitat de les cries i les malalties que les poden afectar.

Poc després de localitzar el niu de Barcelona es va detectar de matinada el de Vila-seca, amb 141 ous. En aquest cas, la tortuga que havia post els ous tenia col·locat un microxip identificatiu i un dispositiu de seguiment des del 2016, quan es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels amb diverses ferides. El CRAM la va curar i alliberar de nou. La va batejar amb el nom de Mascletà. El xip ha permès documentar per primer cop el retorn d’una tortuga a Catalunya per fer-hi niu: se sap que va marxar de Castelldefels directament a Algèria i després s’ha anat movent pel Mediterrani fins a tornar a Catalunya.

La Generalitat de Catalunya recorda a la ciutadania que en cas de veure una tortuga o descobrir rastres d’un niu és molt important trucar immediatament al 112 o als Agents Rurals per activar el protocol de resposta de la Xarxa de Rescat de Fauna Marítima. A l’espera que arribin els professionals, és important no acostar-se a l’animal, no molestar-lo, no tocar-lo i no intentar tornar-lo al mar. Tampoc es poden fer fotos amb flaix ni utilitzar focus per seguir l’animal, així com tampoc fer sorolls estridents ni crits durant el procés de nidificació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa