Increment de brots de sarna a Barcelona. Així ho confirma l’Agència de Salut Pública, que ha detectat 28 brots d’aquesta malaltia des que va començar el 2022, una xifra que s’equipara a la que es va recollir en tot el 2019, l’any de la prepandèmia. El 2021 es van detectar 39 brots, ia xifra més alta, que el 2018 va ser de 25. Es tracta d’uns àcars, de nom científic “sarcoptes scabiei”, que són molt molestos per la irritació, les butllofes i la picor que provoquen.

Més casos post-pandèmia

Gemma Martín, metgessa adjunta del Servei de Dermatologia de l’Hospital del Mar, ha explicat al programa ‘bàsics’ de Betevé que des que s’han aixecat les restriccions postpandèmia Barcelona ha viscut un augment de casos que “s’allarguen en un període llarg de temps”. La raó, segons detalla aquesta experta, és que els pacients comencen a oferir resistència als medicaments i pomades que s’han utilitzat fins ara per combatre la malaltia, “una tendència que està generant certa preocupació mèdica”.

Eliminar la sarna, una tasca difícil

Com s’eradica la sarna? Doncs no només amb tractament mèdic. Cristina Rius, cap del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ha explicat al ‘bàsics’ que abans d’iniciar el tractament amb cremes o pastilles s’ha d’eliminar completament l’àcar de la roba i de les superfícies tèxtils de la casa infectada. “Són mesures difícils. Costen de fer, però si no es fan bé tornarem a agafar la sarna”. Ara bé, contagiar-se no és tan fàcil, no és suficient una encaixada de mans, per exemple. És per tansmissió sexual o pel contacte constant en una casa o un espai molt reduït. Sigui com sigui, no és una malaltia que s’hagi de comunicar, de manera que no hi ha un registre tan exhaustiu com hem tingut amb la Covid-19. Només es compten els brots, que es consideren a partir de 2 persones infectades.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a juny 08, 2022 | 15:16
    fat boy juny 08, 2022 | 15:16
    Que s'ha de ser un porc, vaja.

Nou comentari

Comparteix