Hi ha una ràdio local a Barcelona en què l’extrema dreta ha trobat un valuós altaveu. Es tracta d’un mitjà petit que emet únicament a travès d’Internet sota el nom de Ràdio Horta-Guinardó. Una proposta pretesament de districte que, a la pràctica, s’ha convertit en el micròfon recurrent de personatges vinculats a l’extrema dreta. Així ho ha denunciat una campanya a les xarxes socials –i al carrer– i ho ha corroborat aquest diari. Diverses veus pròximes al partit racista Democracia Nacional (DN) han tingut espai a l’estudi de l’emissora, fins i tot al capdavant de programes. 

Els casos més representatius són els de Juan Marín i Víctor Milà. Els dos van dirigir-ne programes regulars i en el cas de Marín, fins i tot, va ser subdirector de la ràdio. L’historial de Juan Marín barreja la reivindicació de DN, la participació en manifestacions ultradretanes i una agressió al fotoperiodista Jordi Borràs en una d’aquestes mobilitzacions.

Aquest enfocament del mitjà ha estat el motiu pel qual diferents comptes vinculats a l’esquerra i al feminisme, especialment del districte d’Horta-Guinardó, hagin compartit una campanya anònima amb el lema “Dessintonitza el feixisme” i l’etiqueta “ApagaRàdioHG”. La protesta, iniciada el passat juliol, denuncia que “aquesta no és la ràdio del districte” sinó que “és una emissora que fa propaganda feixista, racista i masclista”. 

Una direcció poc creïble

El director del mitjà, David Romero, insisteix a dir que ja s’ha fet net i que, si en algun moment hi ha hagut presència de representants de la ultradreta, aquestes han estat “expulsades immediatament”. A més, en preguntar-li pel seu vincle amb Plataforma per Catalunya, és taxatiu: “No, de cap manera, mai no he tingut cap relació amb aquest partit racista. El que passa és que hi ha una confusió molt habitual amb un noi d’Horta-Guinardó que es diu exactament igual que jo, cognoms i tot”. “Justament va a la mateixa perruqueria on vaig jo, també, i el perruquer sempre ens fa broma; però no, jo no he tingut res a veure amb Plataforma per Catalunya”, defensa. Ara bé, immediatament a continuació reconeix que, de fet, sí que van contractar-lo per fer un anunci: “Només vaig posar una vegada la veu a una campanya seva, perquè soc locutor, com la posaria a un anunci d’Esquerra Republicana si m’ho proposen i em paguen”. 

L’explicació de Romero, però, no només és inversemblant sinó que xoca frontalment amb diverses publicacions de la mateixa pàgina web de Plataforma per Catalunya (PxC) i amb el testimoni de representants polítics de diversos partits que recorden com el director de Ràdio Horta-Guinardó visitava els consells del districte com a representant del partit d’extrema dreta. En un dels comunicats eliminats de la pàgina de Plataforma per Catalunya, la formació ho confirmava. És una nota de premsa en què es veu la imatge del David Romero –el de Ràdio Horta-Guinardó– juntament amb Ana Maria Pagès i Gemma Pastor. Les dues acompanyants van anar a la llista de PxC a les eleccions al Parlament de Catalunya l’any 2012. 

La notícia de PxC en què es mostra la vinculació del director de Ràdio Horta-Guinardó al partit. / Tot Barcelona

La notícia de PxC en què es mostra la vinculació del director de Ràdio Horta-Guinardó al partit. / Tot Barcelona

El text de la notícia assegura que han quedat “absolts” d’un judici que mai es va arribar a produir perquè finalment es va retirar la denúncia contra ells, reconeix la mateixa Plataforma per Catalunya. Inicialment, però, el fet conflictiu havia estat el comportament de Romero i altres companys de PxC a una Audiència Pública del districte, que havien provocat que se l’expulsés de la sala per provocar un escàndol després d’haver exposat l’argumentari racista del seu partit. Atribuïa la brutícia al voltant de la plaça Pastrana majoritàriament als “estrangers que no accepten la integració del nostre País”, citava textualment una altra notícia de Plataforma per Catalunya en boca de Romero. L’any 2015, l’actual dirigent de Ràdio Horta-Guinardó aniria de número 5 de PxC a les eleccions barcelonines

Els vincles amb Democracia Nacional

Tanmateix, els que han estat més constants durant el temps en l’activisme vinculat a l’extrema dreta han estat altres veus. L’exemple més clar és el de Juan Marín: un veí del Carmel conegut per lluir samarretes de Democracia Nacional –com es pot apreciar a la fotografia inferior i com va il·lustrar més acuradament Público– i assistir a manifestacions d’ultradreta.

Juan Marín, a la dreta, acompanyant el que era líder de Democracia Nacional l'any 2017, Manuel Canduela. / Jordi Borràs

Juan Marín, a la dreta, acompanyant el que era líder de Democracia Nacional l’any 2017, Manuel Canduela / Jordi Borràs

Una d’elles, el 22 de setembre de l’any 2017, va ser davant la seu de l’Assemblea Nacional Catalana. Havia estat convocada per DN, Dolça Catalunya, Por España Me Atrevo i la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios. En ella van cantar l’himne oficial durant el franquisme, van fer la salutació feixista, van amenaçar altres ciutadans i van agredir almenys dues persones, una d’elles el fotoperiodista Jordi Borràs

Juan Marín durant la manifestació del 22 de setembre de 2017 davant la seu de l'ANC / Jordi Borràs

Juan Marín durant la manifestació del 22 de setembre de 2017 davant la seu de l’ANC / Jordi Borràs

Un mes abans, l’endemà dels atemptats del 17A, es va convocar una mobilització racista anomenada Stop islamización de Europa. A Twitter la crida només la van fer dos comptes. Un, el de Democracia Nacional; l’altre, el de la formació feixista la Falange. Allà també va ser-hi present Juan Marín. És, precisament a on correspon la imatge on llueix la samarreta de Democracia Nacional. En aquella fotografia, a més, se’l pot veure al costat de Manuel Canduela, quan aquest últim encara era el líder de DN. 

Així i tot, mesos després, Juan Marín és el subdirector de la nova ràdio del districte d’Horta-Guinardó. En un vídeo recuperat pel compte @FeminAntifaHG es pot veure com va fer un discurs improvisat a xarxes socials sobre la inauguració, juntament amb David Romero. Al mateix fil de Twitter, es recuperen proves de com Marín feia de presentador d’espais radiofònics, com és el cas del programa El Termómetro.

Segons les explicacions del director del mitjà, la ràdio va fer fora Juan Marín “per comentaris racistes i per haver-me pegat a dins de l’estudi”. A més, Romero assegurava que no coneixia la inclinació política de Marín tot i haver estat amic seu durant anys i haver reivindicat consignes braç a braç en diferents ocasions. En un consell de barri del Carmel, el 29 de novembre de 2017, se’ls va veure junts protagonitzant una enganxada amb un assistent.

Primer, el director de Ràdio Horta-Guinardó s’enfronta a un veí que havia demanat que s’esborressin les esvàstiques de la plaça Pastrana. Després, sense micro i mentre marxaven, Juan Marín i David Romero equiparen el nazisme i l’independentisme. Reclamaven que si es netejava la simbologia nazi, també s’havia de fer “per les dues parts”, en referència a les estelades. Es pot veure a partir del 2:20:40. 

Encara i així, el líder de Ràdio Horta-Guinardó manté que li va passar el mateix amb Víctor Milà. “Va estar a la ràdio fins que vam saber qui era”, apunta. El que va ser presentador del programa Conexión Cataluña, tanmateix, no amagava la seva significació política. A Facebookcom a gustos de Víctor Milà, consten les pàgines “Fundación Nacional Francisco Franco”, “La Falange”, “Democracia Nacional”, “Hombres maltratados por la Ley de violencia de género” així com diverses pàgines regionals de Vox, Ciutadans, PP i Societat Civil Catalana. “No li demanes el DNI a una persona quan ve a treballar”, basteix com a excusa Romero. Alhora, però, es disculpa tot reconeixent que “va ser un error”. 

I en un segon esglaó, cal destacar també la presència de Xavier Codorniu com a col·laborador recurrent. Ha estat secretari d’organització de la ultradretana Somatemps i fundador de Societat Civil Catalana. L’home que ha participat a diferents tertúlies del programa Conexión Cataluña, a la ràdio del districte, va ser caçat cridant consignes franquistes durant una manifestació davant la seu d’ERC el juny de 2017. Concretament va clamar: “Nuestro país no se vota, nuestro país no se divide, nuestro país no se rompe. ¡España siempre será una, grande y libre! ¡Arriba España!“. Ho va publicar El Temps i enllaçava un vídeo del digital Las Voces del Pueblo que ja ha estat retirat. Igualment, aquest diari ha tingut accés a aquest contingut i ha corroborat la informació. 

De la mateixa manera, Ràdio Horta-Guinardó ha esborrat les publicacions que mostraven la col·laboració de Codorniu amb el mitjà, però, de nou, el TOT Barcelona ha pogut recuperar-ne una. 

La publicació eliminada de Xavier Codorniu a Ràdio Horta-Guinardó. / TOT Barcelona

La publicació eliminada de Xavier Codorniu a Ràdio Horta-Guinardó. / TOT Barcelona

Ara, del costat de Manuel Valls

Amb tot, el director de Ràdio Horta-Guinardó ha intentat formar part de diferents moviments veïnals i polítics i és àmpliament conegut al districte, especialment al barri del Carmel. Anys després de l’aventura amb PxC, Romero va desvincular-se del partit i va centrar-se en el retorn del mitjà de comunicació, que havia desaparegut i al qual volia donar un nou impuls. Una empenta que, un any i mig després de la refundació, ha consistit a especialitzar-se en informació contrària a l’independentisme. Tant és així que el diari La Razón li va dedicar un article titulat La aventura de abrir una radio constitucionalista en Barcelona

En aquest nou mitjà local un únic candidat a l’Alcaldia va ser entrevistat abans de les eleccions del 26 de maig: Manuel Valls. Després de la conversa, es va fotografiar amb la samarreta que li van regalar des de la ràdio amb el missatge “Soc d’Horta”. Una proximitat amb el candidat que va anar més enllà del contacte estrictament periodístic, ja que, dos mesos i mig més tard, David Romero feia d’apoderat del partit Barcelona pel Canvi al seu col·legi electoral. 

La ràdio del districte, lluny del districte

Més enllà dels vincles amb l’extrema dreta, quan la campanya a les xarxes clama que “aquesta no és la ràdio del districte” ho fa també en un significat ampli. Especialment per la llunyania entre el nom i el contingut que ofereix el mitjà de comunicació. Una confusió que també genera el compte de Twitter de Ràdio Horta-Guinardó: @rhg_cat. Actiu des del gener de 2018, l’activitat d’aquest perfil és insòlita: quasi exclusivament es dedica a publicar articles de caràcter polític de mitjans estatals amb una línia editorial contrària a l’independentisme. De tant en tant també piula sobre successos o seguretat. Per contra, no tuiteja cap informació sobre el districte per informar els més de 17.000 seguidors que tenen.

Aquest maig han estrenat un compte paral·lel que sí que piula informacions locals. Es diu @rhg_info i té 820 seguidors. S’hi comparteixen notícies sobre el districte i sobre la ciutat, com successos del Besòs-Maresme o del Front Marítim. 

Al seu portal web es presenten com “un punt de trobada d’opinions veïnals” en què es “doni a conèixer la realitat social dels nostres barris”, es “mobilitzi els nostres ciutadans en accions socials o voluntariat”, es “potenciï el comerç de la zona” i, “sobretot”, s’atorgui “la màxima prioritat a tot allò que es fa i que succeeix al nostre districte”. Una diferència entre allò promogut i allò que es presentat finalment que també es manté en l’ús de la llengua. “Un dels nostres principals objectius és fer una programació on la llengua catalana i castellana tingui un paper important”, diu l’inici. Actualment, però, no hi ha cap programa en català a la graella. “Farem els informatius en català a partir del setembre”, promet Romero. 

Davant les acusacions rebudes, Romero manté que hi ha una campanya política de l’Ajuntament de Barcelona i dels partits que governen la Generalitat contra la seva ràdio. “A Catalunya hi ha una dictadura instaurada, no hi ha democràcia. Això és com Veneçuela”, proclama. 

Nou comentari