Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El club de bàsquet de Canyelles perdrà la categoria si no té la pista coberta promesa per Colau
  • CA

“Si fa mal dia, els grups de Whatsapp es tornen bojos. Hi ha mesos en què només hem pogut entrenar-nos dos dies”, diu el president del club de bàsquet Canyelles, David Gutiérrez. Fa massa anys que els seus equips entrenen al descobert a un pati escolar i ara la Federació Catalana de Basquetbol els ha comunicat que hauran de baixar de categoria si no resolen els problemes de la pista, ja que quan plou o fa vent no s’hi pot jugar.

Després que el club fes un últim intent de denúncia pública durant l’últim ple de Nou Barris per aconseguir la cobertura de l’espai, sembla que el districte ha posat fil a l’agulla. “Des del govern del districte se’ns ha explicat que, si tot va bé, entre desembre i gener podríem tenir la nova pista“, comenta Gutiérrez. Tot i això, encara no tenen la confirmació i no s’ha decidit quin mètode s’aplicarà per posar un sostre a la canxa.

Fonts municipals concreten que el que s’ha creat de moment és “un grup de treball” amb totes les parts implicades “per acordar una actuació de cobriment provisional” mentre s’espera “la solució definitiva”. La solució concloent a la qual es refereixen és la construcció del poliesportiu CEM Artesania, a Canyelles. Barcelona en Comú portava al programa electoral executar-ne el projecte, tanmateix, els terminis s’han anat prorrogant “per la complexitat de l’obra” i encara no hi ha pla executiu.

Programa electoral de Barcelona en Comú, amb el poliesportiu per a Canyelles que no s'ha fet

El CBS Canyelles, tot i així, necessita una solució urgent. Al club són al voltant de 30 jugadors adults i una vintena d’entre 5 i 11 anys a l’escola de bàsquet –més uns 150 en època d’esplai– i les incomoditats per practicar esport se sumen a d’altres menys previsibles. “Algunes jugadores han arribat a rebre burles per la pista on juguen”, comenta Gutiérrez, que acumula 23 anys entrenant l’equip del barri a l’escola d’art i disseny Deià.

Ara la federació ha canviat les normes i ells, si volen mantenir la categoria dels dos equips sèniors, haurien de tenir resolta la papereta abans del setembre, quan comença la nova temporada. “Podríem fer un esforç uns mesos si l’Ajuntament ens ajuda a buscar alternatives i es resol pocs mesos després d’iniciar la temporada”, afegeix el president de l’equip. Una idea, la de facilitar altres pavellons municipals, que el govern del districte ja ha assegurat al TOT Barcelona que es compromet a assumir. 

Rebuig inicial del Consorci

Darrerament, l’últim escull per aconseguir la cobertura de la pista i aturar les inclemències climàtiques –que es podria fer amb una lona o una estructura semblant a un mòdul– ha estat la negativa del Consorci d’Educació de Barcelona. El seu vistiplau és necessari perquè té la potestat de decidir sobre què es fa als edificis escolars. “Èrem contraris a la cobertura de la pista esportiva perquè pensem que els requeriments que té el club […] s’han de resoldre a través d’equipaments esportius i no a través d’equipaments educatius”, ha assenyalat el consorci a aquest diari. 

Tot i això, arran d’una reunió per explicar la situació a l’ens educatiu la setmana passada –on van assistir representants del club i tots els grups municipals– es va activar la taula de negociació per buscar una resposta a les demandes del CBS Canyelles. Dels requeriments de l’equip de bàsquet, que van des de millorar el paviment fins a tapar el terreny de joc, el consorci està estudiant “quins són viables i quins no” des del punt de vista tècnic. 

El greuge de tenir una pista malmesa

“Hem perdut molta gent pel camí”, es lamenta Gutiérrez, que creu que es podria haver agilitzat tot molt abans. El club va arribar a tenir quinze equips federats competint i prop de 200 jugadors, però amb les complicacions a l’hora de fer esport “els jugadors han preferit estalviar-se els constipats i els partits anul·lats i han marxat a altres clubs”, es lamenta.

Fa dos anys, Janet Sanz va proposar a David Gutiérrez citar-se per trobar una solució a la pista. La reunió, però, mai va arribar a succeir i la regidora del districte va acabar demanant perdó al president del CBS Canyelles al ple de Nou Barris de fa dues setmanes. “El meu error ha estat no haver parlat més amb el David”, va reconèixer Sanz a l’audiència pública. 

Fil a l’agulla

Ara, segons el club, amb 170.000 euros aproximadament tindrien suficient per solucionar les problemàtiques. De fet, hi ha dues pistes, “i a nosaltres ens serviria amb adaptar la petita només”, insisteix David Gutiérrez, que creu que el col·legi també podria aprofitar la cobertura per fer-hi actes de manera segura sempre que ho necessiti.

“Tots són avantatges”, opina Gutiérrez, “i fins i tot l’alcaldessa Ada Colau ens va dir que era de sentit comú el que plantejàvem”. Davant d’una obvietat que els sembla gegantina i que ha rebut el suport de tots els grups polítics durant els últims anys –també a la reunió de la setmana passada–, el Club de Bàsquet Social Canyelles espera ara un compromís blindat als canvis electorals. De fet, Janet Sanz va assegurar a Gutiérrez que proposaria que tots els partits signessin un document d’aplicació de la promesa passi el que passi el 26 de maig a les urnes. “Tot indica que aquesta vegada és la bona, però no em vull confiar. Estic tant content com espantat”, clou el president que ha passat més de la meitat de la seva vida al mateix equip del seu barri. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa