La guerra de bandes que va desfermar assassinats i tirotejos a Barcelona arriba a judici

La fiscalia demana presó permanent revisable pels quatre acusats de matar tres membres d’un grup rival

Un tribunal popular ha començat a jutjar aquest dijous a l’Audiència de Barcelona quatre homes dominicans per l’assassinat d’uns altres tres compatriotes el març i l’abril del 2017 a l’àrea metropolitana. Tots formaven part de dos grups rivals de narcotraficants. Un dels dos grups va assaltar el pis de l’altre gràcies a un traïdor de l’altra banda. Presumptament, tres dels acusats van matar aquest traïdor i després van aconseguir que un jove de l’altra banda els ajudés a localitzar la resta de membres del grup assaltant. En van matar dos més en un pis del Prat de Llobregat. La fiscalia demana presó permanent revisable per a tots.

Tot va començar per un robatori de cocaïna a Holanda, cosa que va iniciar una sèrie d’assalts i venjances que es van traslladar a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’abril del 2016 es va produir el primer homicidi en una discoteca llatina de l’avinguda Paral·lel de la capital catalana. A finals de novembre va aparèixer un altre home mort a trets dins d’un cotxe aparcat a l’Hospitalet. L’1 de gener del 2017 un jove va ser tirotejat en un cotxe quan acabava de sortir d’un local de la Meridiana. Entremig hi va haver altres tirotejos que no van causar morts.

Cacon, Argenis i Nono formaven el 2017 un grup jerarquitzat i violent, que operava amb certa estructura i distribució de funcions. Cacon era un dels caps del grup juntament amb el seu germà gran, no localitzat fins ara. Es dedicaven sobretot al tràfic de drogues i delictes connexos. De fet, Cacon va ser condemnat el 2019, quan ja estava empresonat per aquest cas, a tres anys i mig de presó per la droga trobada en un pis del Poble-sec. Tots tres, juntament amb altres persones no identificades o localitzades, van planificar, el març del 2017, una maniobra per refermar el seu poder davant d’un grup rival i matar amb armes de foc els seus membres.

El grup es volia venjar de la banda rival, que la nit del 25 de març d’aquell any havia assaltat el domicili de Cacon i el seu germà, centre operatiu del grup, per robar-los droga. Van descobrir que el robatori havia estat gràcies a un traïdor, també dominicà, que havia facilitat informació i la clau del pis a la banda rival dedicada a robar la droga de grups narcotraficants.

Van decidir que Argenis, que tenia més relació amb aquest individu, el localitzés i el fes presentar-se davant dels altres membres del grup. Van citar-se l’endemà amb ell al Poble-sec i els tres acusats el van portar a unes naus industrials del polígon industrial Macoto, a Sant Joan Despí (Baix Llobregat). Allà, amb les mans lligades a l’esquena i amb el cap tapat amb un sac de tela, el van executar amb un tret a la nuca. El cadàver va ser trobat dos dies després, el 28 de març.

Cacon va seguir amb el pla de venjança contra la banda rival i va intentar aconseguir informació entre la comunitat dominicana sobre els participants en l’assalt, els seus moviments i els llocs que freqüentaven. Va contactar amb el quart acusat, ‘Andrés’, que formava part de la banda rival i que era l’encarregat de proporcionar informació sobre possibles objectius del grup. Cacon va aconseguir que Andrés traís els seus antics companys, fes veure que seguia a la banda rival però s’integrés al seu grup, proporcionant informació essencial perquè la banda de Cacon conegués els assaltants del seu pis i on vivien.

El 8 d’abril següent, ‘Andrés’ va enviar per telèfon a Cacon diverses fotos dels membres del grup que havia assaltat el pis. El traïdor va saber que el líder del grup rival i un estret col·laborador eren conscients que estaven en perill i s’havien traslladat a viure en un pis que consideraven segur, on vivia un altre membre de la banda, al Prat de Llobregat. Aquesta informació la va transmetre directa o indirectament a Cacon.

Aquest, la nit del 27 d’abril, amb altres persones no identificades, a més d’Andrés, i amb almenys tres armes de foc curtes, va anar al pis del Prat, on hi havia diversos membres del grup rival. Cap a les 22.40 hores d’aquell dia, el líder del grup rival, la seva xicota, un amic, un col·laborador i el traïdor, que va esperar que marxessin uns quants membres del grup, eren al pis. Cap a aquella hora, el traïdor, Andrés, va dir als seus antics companys que havia de marxar. No obstant això, al cap de poca estona va tornar al pis juntament amb Cacon i almenys dues persones més que no han pogut ser identificades. Va trucar a la porta i es va identificar de viva veu perquè li obrissin sense por, moment que van aprofitar Cacon i els seus companys per irrompre al domicili i disparar almenys set cops contra els presents.

L’home que va obrir la porta va caure abatut al mateix rebedor. El líder del grup era al menjador, que s’havia quedat sense llum per motius desconeguts, i es va tirar a terra, protegint la seva xicota. Els assaltants els van disparar i el líder va rebre un tret mortal al crani. Un tercer ocupant del pis va resultar mort i un quart es va amagar i no va ser localitzat pels assaltants. Es dona la circumstància que una de les armes utilitzades en l’assalt és la mateixa que va matar el primer membre del grup segrestat i executat a Sant Joan Despí.

Per tot això, el fiscal els acusa de tres assassinats, un intent d’assassinat, tinença il·lícita d’armes i pertinença a grup criminal. Per a Cacon demana tres penes de presó permanent revisable, 20 anys de presó per l’intent d’assassinat i dos més per tinença il·lícita d’arma. A més demana que trigui almenys 22 anys en progressar de grau penitenciari i 30 perquè se li pugui suspendre la presó, 40 anys de llibertat vigilada un cop surti de presó i deu anys de prohibició de comunicació i allunyament de les víctimes i el seu entorn. Per a Andrés demana dues penes de presó permanent revisable, i 22 anys més pels mateixos delictes que el líder del grup, així com les mateixes limitacions penitenciàries i de llibertat vigilada. Pels altres dos acusats demana una pena de presó permanent revisable i dos anys de presó per tinença il·lícita d’armes. Entre tots quatre haurien de pagar 1,87 milions d’euros d’indemnitzacions a les víctimes i els seus familiars.

Ángel M.L.A., àlies ‘Cacon’, dominicà nascut el 1976, ja va ser condemnat el 2016 a Barcelona per lesions greus amb instrument perillós a dos anys de presó i el 2019 a tres anys i mig per tràfic de drogues dures. Adonis D.A., àlies ‘Andrés’, dominicà nascut el 1994, va ser condemnat per un jutjat de Barcelona el 2017 per lesions greus amb instrument perillós. José Argenis P.S., dominicà nascut el 1982, i José Ramón P.R., àlies ‘Nono’, nascut el 1979 a la República Dominicana, no tenen permís per residir a Espanya i no els consten antecedents penals.

Pel judici estan citats més d’una vintena de testimonis, entre ells quatre protegits, que formaven part de l’entorn de les víctimes i els acusats. També declararan diversos mossos i pèrits, es podran escoltar converses telefòniques entre els implicats. La fiscalia demana especials mesures de protecció i seguretat durant el judici perquè es desenvolupi amb normalitat.

Nou comentari