La demanda als bancs d’aliments creix un 30% per la crisi de la Covid-19

Un any després de l’inici de la pandèmia, la demanda d’ajuda alimentària no para de créixer. Els bancs d’aliments de Catalunya han registrat un increment de la demanda d’un 30 % l’últim any. Amb l’objectiu de frenar aquest augment, la Fundació ”la Caixa” i CaixaBank impulsen la segona edició de la campanya solidària “Cap llar sense aliments”. L’any passat l’acció va recaptar 700.000 euros a Catalunya, amb els quals es van aconseguir 785 tones d’aliments bàsics.

“La pandèmia està tenint greus conseqüències, fins al punt que milions de persones no poden cobrir les seves necessitats més bàsiques i es veuen obligades a recórrer als bancs dels aliments”, afirma el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón. “En el context actual, el que més s’hauria de contagiar és la solidaritat, i per això reforcem el nostre compromís amb les entitats socials impulsant de nou aquesta campanya tan necessària”.

Creixen les necessitats

Segons la Federació Catalana dels Bancs d’Aliments, la demanda d’ajuda va augmentar prop d’un 30 % després del començament de la pandèmia i els bancs d’aliments de les quatre províncies van atendre 60.000 persones més que l’any anterior. Actualment, a Catalunya s’està donant assistència a 256.000 persones a través de 636 entitats socials col·laboradores. A Barcelona, els bancs d’aliments atenen en aquests moments 148.000 persones a través de 329 entitats.

“La demanda d’aliments ha crescut de forma desmesurada i sostinguda”, sosté el director de la Fundació Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas. “Els bancs d’aliments estem fent un esforç extraordinari per poder-hi donar una resposta adequada. Necessitem molta ajuda perquè són centenars de milers les persones que en aquests moments es troben en una situació d’inseguretat alimentària a Catalunya. És imprescindible i urgent que els garantim l’accés a una dieta suficient, variada i saludable”.

Nous demandants d’ajuda

Arran de la pandèmia, s’ha detectat que el perfil de persones que acudeixen als bancs dels aliments s’ha ampliat: ja no necessiten aliments només les persones en situació de pobresa severa, sinó també famílies que abans de la crisi tenien rendes mitjanes o baixes, i parelles joves que han perdut la feina. Un 30 % de les persones que han sol·licitat ajuda durant el primer any de pandèmia no l’havien necessitada mai fins ara, segons es desprèn del darrer estudi de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

A més, aquesta situació es podria agreujar, segons els bancs d’aliments, si no es produeix un repunt en la recuperació econòmica quan acabin les mesures excepcionals de protecció social, com els ERTO. A partir del 20 d’abril, tots els ciutadans podran canalitzar el seu suport econòmic per a famílies en situació de vulnerabilitat que es veuen obligades a recórrer als bancs d’aliments de Catalunya.

Com ajudar?

Des del 20 d’abril, es poden fer donacions a través de la xarxa de caixers automàtics de CaixaBank, la xarxa més extensa de tot l’Estat; a través de CaixaBank NOW, tant a l’app com al web, i a través també del portal corporatiu de CaixaBank, per als qui no són clients de l’entitat. Una altra opció de col·laboració és a través de Bizum, enviant el donatiu al número 38014. Tota la informació de la campanya i de les diferents formes de col·laboració es poden trobar al web de la campanya “Cap llar sense aliments”.

Nou comentari