La campanya de vacunació a les residències de gent gran ha fet que la Covid-19 pràcticament hagi desaparegut als centres. Segons les dades del departament de Salut, en les últimes quatre setmanes només s’han detectat 25 positius entre treballadors i la tendència és a la baixa. En el que portem de més d’abril Salut només ha reportat quatre casos, mentre que al març van ser 55.

Les dades encara són més positives si es compara amb el febrer (155), el gener (555) –que inclou el brot al Centre Residencial Germanes del Sagrat Cor de Jesús i Santos Ángeles, a la Dreta de l’Eixample– o el desembre (349). I evidentment no tenen res a veure amb les mateixes quatre setmanes del 2020, quan en plena primera onada es van registrar gairebé 2.500 casos.

El risc de morir, baixíssim

El risc de morir per covid cau un 98% a les residències després de rebre dues dosis de Pfizer. Aquest és el resultat d’un estudi elaborat a residències i personal sanitari de Catalunya que signa com a principal autora la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. Els resultats, que avança RAC1, mostren com la vacunació amb dues dosis redueix entre un 88 i un 95% el risc de contagi. Aquesta protecció és del 95% entre els treballadors sanitaris, del 92% entre el personal de residències i del 88% entre els residents. Amb només una dosi, la reducció de les infeccions és d’entre un 40 i un 50%.

L’estudi s’ha fet sobre unes 117.000 persones, la meitat personal sanitari i l’altra meitat residents i treballadors de residències. En concret, l’estudi mostra que una única dosi redueix el risc d’infecció un 42% entre les persones que viuen en residències, un 35% entre el personal d’aquestes residències i un 32% entre treballadors sanitaris. Els investigadors alerten però que tot i aquesta modesta protecció s’han de mantenir les mesures de protecció alternatives, especialment durant les dues primers setmanes posteriors a la vacunació.

Nou comentari

Comparteix