Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La caseta de l’Assumpta del Poblenou se salva de l’enderroc
  • CA

La caseta taronja de la rambla del Poblenou resistirà, almenys els pròxims anys. Aquest és l’anunci que centenars de veïns del Poblenou esperaven des de fa setmanes, quan es va saber que la mítica veïna del barri que ocupava la finca, l’Assumpta, havia mort. Un antic pacte amb l’Ajuntament preveia que, quan ella ja no hi fos, aquesta particular edificació anés a terra i es completés la zona verda prevista en aquell espai. Tanmateix, la pressió veïnal ha convençut el govern del districte i s’ha decidit que no hi ha cap necessitat d’enderrocar-la de manera precipitada. “Si hi ha tot un moviment de veïns que sent que la caseta és important, nosaltres assegurem, almenys mentre jo sigui el regidor del districte, que allò no es tocarà”, afirma el màxim representant del govern municipal a Sant Martí, David Escudé.

En conversa amb el TOT Barcelona, Escudé puntualitza que els passos a seguir al voltant de la casa de l’Assumpta són: “recuperar-ne la titularitat, comprovar l’estat de la finca i estudiar si s’hi ha de fer alguna mena d’intervenció i, finalment, decidir-ne l’ús”. Tanmateix, sobre què se’n farà de la icònica construcció de dues plantes en el futur, el regidor del districte aclareix que no està previst que el debat es resolgui “amb immediatesa”. L’actual situació d’urgència a la ciutat, arran de la crisi del coronavirus, ha reestructurat les prioritats del dia a dia polític i monopolitzarà els principals maldecaps de l’Ajuntament durant mesos.

Així, David Escudé defensa que “la intenció és que això aguanti” per acabar “parlant amb les entitats del Poblenou i veure què s’hi fa”. Tot i que el regidor no ho confirma i manté la cautela en aquest punt inicial, fonts de l’Associació de Veïns i Veïnes (AVV) del Poblenou anuncien que se’ls ha comunicat des del govern del districte que s’està plantejant la idea de decidir el futur de l’espai amb un procés participatiu obert al veïnat. De fet, la mateixa entitat està encantada amb aquest supòsit. “Nosaltres el que volem és que hi hagi una decisió col·lectiva sobre un lloc que és una icona del barri”, insisteixen des de l’AVV del Poblenou.

Aquesta solució encaixaria també amb la crida espontània que es va iniciar entre els veïns de la zona quan van conèixer la defunció de l’Assumpta, el passat 21 d’abril. Van engegar una campanya a Internet per demanar clemència a l’Ajuntament perquè no enderroqués la casa. L’adéu sobtat de la dona que obria la porta de casa fins i tot als que passaven mig despistats pel costat de la rambla els havia ficat la por al cos. “Ens agradaria que el record d’una de les veïnes més estimades i conegudes del barri segueixi en peu al Poblenou, aportant identitat al barri i unint els veïns com ella acostumava a fer”, demanava la petició. Un mes després, la proposta ja ha sumat més de 15.000 adhesions.

De fet, és una petició que val tant pel record de l’Assumpta com per al de la seva família. La placa que llueix el marc de la porta principal assegura que la casa es va construir el 1890, però que el segon pis es va alçar durant la Guerra Civil, l’any 1937.

Homenatge veïnal espontani a la caseta de l'Assumpta, al final de la
Homenatge veïnal espontani a la caseta de l’Assumpta, al final de la Rambla del Poblenou / Nerea Rodríguez

La proposta veïnal encaixa, a més, amb el desig de les filles de l’Assumpta, que van créixer també en aquella casa. Com van explicar a aquest diari, voldrien que la petita edificació no s’enderroqués. “Tenim fotografies de la casa que ens han enviat des de Dinamarca, Noruega o Guayaquil. Són famílies que s’aturaven a fer una foto i després li enviaven cartes des del seu país a ma mare“, explicava la seva filla Feli.

El regidor David Escudé reconeix que la idea que s’havia instaurat amb el temps era que la caseta “aniria a terra per fer zona verda”. Ara bé, amb la resposta veïnal que s’ha donat els darrers dies, ha quedat palesa “el punt romàntic i la representativitat de la història del Poblenou” que aplega aquell petit racó taronja que als anys 50 es va convertir en un símbol de tosudesa i resistència davant les excavadores que en transformarien l’entorn. A més, Escudé posa sobre la taula un altre dels punts que afavoriria la conservació de la casa: “No estem parlant d’una mansió que ens permetria recuperar moltes hectàries. Ocupa poc espai”.

La idea de protegir aquesta finca, però, podria tenir un eco en el futur d’altres edificacions afectades per planejaments antics. Almenys aquesta és la idea que es planteja l’Observatori dels Barris del Poblenou. “Hi ha molts altres habitatges en la mateixa situació afectats pel 22@ que fa més de 20 anys que estan condemnats per plans com els que afecten la caseta de l’Assumpta”, defensa Albert Valencia com a membre del col·lectiu. En concret, comptabilizen fins a 1.270 habitatges sobre els quals pesa una càrrega urbanística que, en algun moment, està previst que els faci desaparèixer. “No és un problema puntual, sinó que és general”, resol Valencia.

Ara per ara, però, falta que la maquinària administrativa es torni a posar en marxa per posar negre sobre blanc les intencions del govern municipal. De moment, no es planteja cap data per decidir què passarà finalment amb la caseta taronja de la rambla del Poblenou. Ara bé, David Escudé no descarta que se li pugui donar un ús temporal mentre no hi hagi una decisió definitiva sobre el futur ús de l’espai. “L’’últim que vull veure és una propietat municipal amb maons a la porta”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa