Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Interior admet que l’increment de robatoris violents a Barcelona requereix un pla de xoc

Els robatoris violents van tornar a augmentar a Barcelona durant el 2019, concretament un 20,5% –un 25,4% si es compten només els comesos a la via pública–  i el departament d’Interior reconeix que aquesta tendència requerix un pla de xoc.

Ho ha dit aquest dijous el conseller, Miquel Buch, en la roda de premsa posterior a una llarga Junta de Seguretat Local, de quatre hores. El conjunt de la criminalitat a Barcelona ha iniciat un cert refredament si es tenen en compte les dades del segons semestre del 2019. Buch ha remarcat que, malgrat que l’any es va tancar amb un increment del 2,9% del total de delictes respecte del 2018, a partir del juliol van anar baixant fins a arribar a un descens del 3,5%, que contrasta amb el 7,7% d’increment de la primera meitat de l’any. 

Però encara que les dades mirades a l’engròs siguin menys dolentes del que s’esperava, el titular d’Interior ha reconegut que el problema dels robatoris amb violència i/o intimidació –hi entren des d’una estrebada fins a un robatori a mà armada– és un capítol preocupant i ha assegurat que es prepara una “estratègia específica” contra aquest fenomen, que va en direcció contrària al descens dels furts sense violència.

El cas és que ni Buch ni el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, que ha comparegut al seu costat, no han sabut explicar per què es produeixen més robatoris violents, tot i que se’l ha preguntat per aquesta qüestió insistentment. “No ho podem atribuir-ho a res de moment, ho estem analitzant. Només podem confirmar que l’estratègia policial serà perseguir-ho amb una estratègia específica”.

Pel que fa als furts –robatoris al descuit, sense cap mena de violència–, Buch i Batlle han destacat que durant l’any passat es van produir 129.713 furts a Barcelona, un 1,2% menys que durant el 2018. D’aquesta manera, “els furts baixen per primera vegada en cinc anys”.

Per continuar aquesta tendència, Buch ha demanat als ciutadans que prenguin “mesures d’autoprotecció”. “Set de cada deu víctimes dels furts són persones autòctones, només tres de cada deu són turistes, per tant si la població de Barcelona o de Catalunya pren aquí les mateixes mesures d’autoprotecció que prenem quan sortim a fora, segur que baixarien els furts, segur”, ha dit amb contundència. Ha afegit que “això no vol dir que la policia no hagi de fer la seva feina”, sinó que es tracta d’unir l’estratègia policial al fet que els ciutadans posin més difícil als delinqüents actuar”.

També ha advertit que les mesures d’autoprotecció –que no ha desenvolupat perquè segons ell “les unitats de proximitat dels Mossos ja les difonen”– “no són mai enfrontar-se” als delinqüents ni, tampoc, muntar patrulles urbanes. “El que s’ha de fer és confiar en la policia”. Batlle ha afegit que “l’estratègia policial està funcionant i les patrulles han rebaixat molt la seva actuació”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa