La Guàrdia Civil de Navarra investiga un jove de 22 anys de Barcelona per presumptament haver robat 15.000 euros a un altre home a través d’Internet. Se l’acusa de cometre els delictes d’estafa, descobriment i revelació de secret després d’haver suplantat la identitat de l’entitat bancària del banc de la víctima i haver obtingut dades personals seves per sostraure-li els diners.

La investigació va començar després que es rebés una denúncia a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de la Guàrdia Civil de Vera de Bidasoa, a Navarra. La persona perjudicada va explicar que havia rebut una trucada telefònica des d’un número oficial de la seva entitat bancària en què una suposada responsable del departament de fraus i prevenció del blanqueig de capitals l’informava que estaven intentant operar de manera fraudulenta al seu compte.

Durant el transcurs de la trucada, la suposada responsable de l’entitat bancària comunicava al denunciant que la seva aplicació telefònica havia estat bloquejada per ella i que rebria un missatge de text al telèfon mòbil amb un codi de seguretat, el qual havia de facilitar-li per verificar la seva identitat i oferir una nova clau per accedir a l’app del banc. A posteriori, la víctima es va adonar que li havien desaparegut 15.000 euros del compte, ha explicat en una nota la Guàrdia Civil.

Agents de l’Equip de Policia Judicial de Pamplona de la Guàrdia Civil de Navarra, que es van fer càrrec de la investigació, van poder corroborar que el presumpte autor dels fets va obtenir les dades de la víctima a través del mètode conegut com a phishing, després d’interceptar comunicacions via correu electrònic entre aquesta darrera amb la seva entitat bancària.

Durant el desenvolupament de la investigació es va verificar que la víctima havia rebut trucades telefòniques des d’un número que corresponia amb un telèfon oficial de la seva entitat bancària. Aquestes trucades havien estat suplantades amb una app de spoofing telefònic, produint-se engany suficient per cometre l’estafa.

Analitzat el modus operandi del presumpte ciberestafador, els guàrdies civils van comprovar que tenia el control en temps real de les operacions que realitzava la víctima a l’app del seu banc, amb visualització de tota la documentació, compte de contactes i altres operacions disponibles a l’app .

Els agents de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Navarra han observat que l’obtenció de dades personals a través del mètode phishing per part de l’autor, unit a la suplantació de trucades, una tècnica coneguda com a spoofing telefònic i la consumació de la ciberestafa, fins ara inusual a la comunitat foral. Finalment, la persona ha pogut recuperar tots els seus diners.

Nou comentari

Comparteix