Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els instituts del centre de Barcelona reclamen repartir millor les places per reduir la segregació
  • CA

Les associacions de famílies dels instituts del centre de Barcelona han demanat que no es reservin places per a necessitats educatives especials en centres d’alta complexitat. Al seu parer, els estudiants d’aquest tram d’edats ja tenen prou autonomia per desplaçar-se i una majoria dels centres educatius del centre de la ciutat estan precisament en els límits entre districtes i barris amb perfils socials heterogenis.

Un comunicat signat per les associacions dels instituts Verdaguer, Salvat Papasseït, Milà i Fontanals, Pau Claris i Fort Pius defensa que el mapa escolar es podria utilitzar per distribuir aquests alumnes i no cronificar la segregació escolar, especialment en aquest moment de pandèmia, on guanya pes l’educació digital. Posen d’exemple de cas d’èxit l’Institut Pau Claris, amb l’adscripció de les escoles Fort Pienc i Encants de l’Eixample.

Si aquest tipus de centres més complexos no tinguessin reserva d’aquestes places, continuen, s’alleugeriria la seva problemàtica. A més, la mesura contribuiria a fer-los més atractius per a famílies que actualment opten per altres instituts precisament pel perfil de l’alumnat. Els pares citen l’informe Oportunitats Educatives de la infància i l’adolescència a Barcelona 2018-2019, que descriu que el percentatge de l’alumnat de 4t d’ESO que no supera les competències bàsiques a Ciutat Vella és el triple de la mitjana de Barcelona, i en algunes matèries multiplica per cinc el de districtes com Les Corts, Gràcia, Sarrià o l’Eixample.

Segons aquestes associacions, la distribució de la reserva de places que ha fet el Consorci d’Educació de Barcelona per al proper curs és de 8-9 places per a Ciutat Vella però només 2 o 3 per a l’Eixample, les Corts o Gràcia. Tot i les peticions, es queixen que el consorci opta per un mapa escolar i una ordenació d’adscripcions entre primària i secundària que “reprodueix i agreuja la segregació residencial entre districtes de la ciutat, sense adoptar mesures correctores quan es detecten desequilibris manifestos, fins i tot en els casos a on la proximitat entre centres ho permetria”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa