Institut Coordenades veu “una alarma innecessària” en les restriccions en piscines comunitàries

La institució considera exagerada la mesura de reduir l'aforament al 30% i creu que pot impedir que moltes comunitats obrin les instal·lacions que paguen i a les quals tenen dret

L’ús de piscines comunitàries en urbanitzacions i recintes d’habitatges en l’actual desescalada de l’estat d’alarma, amb l’obertura en tots els territoris en fase 2, implica l’aplicació d’una sèrie de restriccions, entre elles la reducció de l’aforament al 30%, per reduir el risc de contagi i Institut Coordenades considera que aquestes mesures generen una “alarma innecessària”.

En una nota de premsa, la institució exposa que les normes sanitàries estan ocasionant “una considerable polèmica”, especialment les relacionades amb aquesta reducció de l’aforament “fins al punt que s’està posant en dubte que aquestes instal·lacions comunitàries es puguin obrir davant la impossibilitat de complir amb les normes de seguretat”.

Institut Coordenades recorda també que el Consell General de Col · legi d’Administradors de Finques ha mantingut que les mesures dictaminades pel ministeri de Sanitat pel que fa a l’obertura de les piscines són molt difícils de dur a terme en una instal·lació comunitària, sent el principal problema el control de l’aforament.

Institut Coordenades veu una “lògica preocupació” però demana “no alarmar infundadament a la població” i ha cridat a complir amb la legislació vigent pel que fa a mesures d’higienització i distància social.

Segons la reflexió dels seus experts, el control de l’aforament, a més que és una mesura que “probablement” canviarà amb l’actualització de les fases, “no ha de ser un argument per no obrir les piscines comunitàries atès que hi ha alternatives per a la seva eficaç compliment, a més de la responsabilitat individual i comunitària “.

Considera que hi ha solucions com la fixació de torns o l’acotament d’espais que ajudaran a complir amb les restriccions de l’aforament sense suposar una despesa excessiva i subratlla que les piscines comunitàries són instal·lacions que els veïns paguen i mantenen durant tot l’any i “tenen el dret de poder utilitzar-les sempre que es compleixin les mesures de seguretat dictaminades per les autoritats i no posin en risc ni la salut individual ni la col·lectiva”.

En aquest sentit, el vicepresident executiu de l’Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás, ha assegurat que “ha d’imperar el sentit de la responsabilitat individual i social”, per la qual cosa ha cridat a aplicar les normes “sense necessitat de recórrer a extrems ridículs” i “només amb un mínim de seny”. “Els veïns de qualsevol comunitat, sens dubte, seran capaços d’organitzar el correcte i segur ús de les seves piscines per sobre d’aquesta polèmica artificial”, ha previst.

L’aigua de les piscines

L’Institut Coordenades també ha recordat que investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han elaborat un informe que assenyala que “tant en piscines com en spas, on l’ús d’agents desinfectants està àmpliament implantat per tal d’evitar la contaminació de les aigües, la concentració residual de l’agent de desinfecció present en l’aigua hauria de ser suficient per a la inactivació dels virus “.

En aquest sentit, han incidit que l’aigua de les piscines serà un entorn segur “sempre que s’apliqui el tractament de desinfecció adequat”, que a més és el mateix que s’ha recomanat sempre reflectit en els reglaments que estableixen els criteris tecnicosanitaris de piscines a cada comunitat autònoma i que generalment suposa uns nivells de pH d’aigua entre 7,2 i 8,0 i de clor lliure residual entre 0,5 i 2ppm.

Nou comentari