Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Inquietud veïnal pel cas d’un assetjador sexual de nenes de 12 anys
  • CA

L’enrenou va començar amb un cartell. Un de sol. “El 26 d’abril la nostra filla de 12 anys va patir una agressió sexual al barri, quan tornava de l’escola. Un home jove la va seguir, la va acorralar i la va grapejar”, començava el text enganxat a un fanal de la cruïlla entre el passeig de la Font d’en Fargas i el carrer de Pedrell. La denúncia pública buscava encoratjar altres famílies que potser havien passat pel mateix perquè s’apropessin a comissaria. Arran d’allò, algú va fer una foto al document, la va penjar a les xarxes socials i immediatament el cas es va estendre entre desenes de grups de Whatsapp i Facebook de la zona. “L’agressor va ser detingut: minuts abans havia fet el mateix a una altra nena. Segur que no són les úniques”, diu també el foli que encara resisteix —tot i que estripat— en ple carrer. I té raó. 

Fins ara, els Mossos d’Esquadra tenen constància de fins a 5 denúncies per abusos sexuals comesos presumptament per la mateixa persona, un jove de 21 anys. Les víctimes tenen edats compreses entre els 12 i els 14 anys. El modus operandi de l’assetjador es basa, sobretot, en abordar les nenes per sorpresa, arraconar-les i grapejar-ne els pits a la força. “L’ensurt i la indefensió són majúsculs”, denunciaven recentment en un comunicat a les xarxes els pares d’una de les preadolescents a qui el jove va magrejar.

De moment, fonts oficials de la policia catalana confirmen que van arrestar el presumpte culpable dels tocaments a les menors. Tot seguit, el jutge va imposar fins a 4 ordres d’allunyament al noi, que ara té prohibit apropar-se a qualsevol de les víctimes o als seus domicilis, ja que es van rebre fa dies. La cinquena víctima és molt més recent i encara no es té constància si s’ha pres la mateixa mesura.

Els Mossos subratllen que tenen la persona identificada i que han reforçat l’atenció a la seva zona d’actuació, especialment a la sortida de les escoles, per intervenir en cas que se salti les ordres judicials. Malgrat això, el cas ha aixecat polseguera i alguns veïns expressen “inquietud” i “incomoditat” quan se’ls pregunta pel tema. Els neguiteja que aquest noi continuï en llibertat, malgrat la baixa intensitat dels abusos sexuals denunciats i el boca-orella veïnal, que diu que el jove té problemes de salut mental. “Jo no sé res d’ell, però aquests dies s’han començat a passar per Whatsapp fotos suposadament d’ell i dient que anem amb compte”, diu una alumna del col·legi Sagrada Família-Horta.

El cas també ha corregut entre l’alumnat, entre els pares i mares, i entre els veïns. Especialment a l’entorn de l’escola popularment coneguda com a Safa Horta. La canalla esbomba amb facilitat que algunes de les víctimes que han denunciat els tocaments són companyes de classe. “Una amiga meva, de fet, m’ha dit que aniria avui mateix a denunciar-ho a comissaria. El noi anava corrents, la va enxampar i li va fer així”, diu, assenyalant-se el pit i esmunyint-lo. “Té 12 anys”, aclaria a seva companya, aquest dimecres, a la porta del col·legi. Poques hores després, efectivament, els Mossos confirmaven al TOT Barcelona la tramitació d’una nova denúncia —la cinquena— d’una mateixa manera d’actuar i magrejar nenes petites.

“El col·legi coneix des del principi les circumstàncies, els casos, i ha cuidat dels alumnes i ha atès cadascuna de les famílies”, comenta a aquest diari Gabriel Sanz, director general del col·legi Sagrada Família-Horta. Alhora, referma la condició de la seva escola com un espai “segur” i reivindica que la policia els ha “ajudat i acompanyat” en tot moment. Per últim, Sanz sentencia que han pres mesures preventives al respecte aconsellades pels Mossos d’Esquadra, tot i que prefereix no revelar-les.

Crida per no callar altres abusos

La versió dels denunciants que van fer arribar els casos de les seves filles a les xarxes socials apunten dues localitzacions on s’haurien produït els tocaments. D’una banda, carrers tranquils i pocs transitats de la Font d’en Fargues. I d’una altra, la rambla del Carmel, situada a pocs minuts a peu de l’escola Safa Horta.

El text que encara es pot llegir a la cruïlla del carrer Pedrell i el passeig de la Font d’en Fargas fa una crida al veïnat perquè si algú ha viscut una situació semblant, ho denunciï. “És crucial que ho expliquis. Potser penses que és una excepció i vols treure-li pes, però les agressions i els abusos es repeteixen i fan mal. La policia sap qui és i cada testimoni és important per evitar que torni a succeir. Pots trucar al 112”, remata el document.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa