Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’incendi de la fàbrica de Montornès mata peixos al riu Besòs
  • CA

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) qualifica de ”molt alt” l’impacte ecològic al riu Besòs de l’incendi de la nau industrial de Montornès del Vallès (Vallès Oriental). L’aigua de l’extinció del foc va arribar al riu i ha provocat la mort de nombrosos peixos, carpes, bagres i anguiles –una espècie que al Besòs està en perill d’extinció-.

Tècnics de l’ACA, que ja van prendre mostres aquest dimecres, han tornat a agafar mostres del riu aquest dijous per comprovar a través de l’aigua i els sediments, l’efecte en les espècies i animals que s’hagin pogut veure afectats. Segons ha explicat el director de Coordinació Territorial de l’ACA, Diego Moixó, en una entrevista a TV3, els resultats no es tindran fins la setmana vinent.

L’ACA i el Consorci Besòs-Tordera estudiaran si és possible emprendre mesures per accelerar la recuperació del riu. Moixó ha assegurat que ”no és fàcil” però que un riu és un ”sistema dinàmic” i confia que la recuperació sigui positiva, però no poden posar terminis exactes. Ha posat en valor el treball que s’ha fet els darrers anys per millorar la qualitat del riu Besòs.

Des de l’ACA també es recorda que no es pot agafar aigua del riu, tampoc per al reg. En aquest sentit, a través del CECAT, l’ACA està en contacte amb municipis i operadors dels serveis del cicle de l’aigua perquè prenguin mesures preventives, tot i que la majoria de municipis estan a la zona d’Aigües Ter-Llobregat. De fet, recomana que tampoc no en beguin els animals, però recorda que l’alerta no inclou l’aigua de boca. Per això, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha assegurat que es començaran a retirar els animals morts per evitar que altres espècies, sobretot ocells, puguin ingerir peixos contaminats.

En un comunicat, l’ACA ha anunciat declarar ”l’emergència” per actuar a la conca del Besòs coordinadament amb el Consorci Besòs-Tordera, de manera que facilitarà la retirada dels peixos morts per intentar contribuir precisament per contribuir a una més ràpida recuperació de l’ecosistema.

Moixó considera que a hores d’ara no hi ha indicis que l’incident pugui constituir un delicte ecològic i recorda que les multes que havia afrontat l’empresa no eren per contaminació. Tampoc ha posat en dubte les mesures de seguretat dels Bombers, ja que considera que en casos com el de Montornès, la seguretat és prioritària. ”No podem dir que sigui culpa de ningú” ha dit Moixó.

Un “desastre ecològic” que pot malmetre la feina de 20 anys

El Consorci del Besòs, que inclou Barcelona, Sant Adrià, Santa Coloma i Montcada i Reixac exigeix responsabilitats a les administracions competents però també a les empreses per evitar que els esforços dels darrers vint anys per a la recuperació del riu Besòs ”no vagin enrere”.

Així ho ha explicat la presidenta del Consorci i tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, que ha assegurat que l’incident al riu fruit de l’incendi a Montornès és un ”desastre ecològic” i que per això les quatre administracions locals es reuniran aquest divendres per anar ”de la mà” a reclamar aquestes responsabilitats.

Sanz ha destacat els treballs que han permès que el Besòs deixés de ser ”un abocador” i poder preservar les espècies, la vida i l’ecosistema del riu. Sanz ha recalcat que el Consorci del Besòs no és administració competent en aquesta qüestió però que són part afectada per la part baixa del riu.

Calvet diu que “s’arribarà fins on calgui”

El conseller de Territori, Damià Calvet, assegura que el Govern “arribarà fins on calgui per dirimir responsabilitats ambientals” pel cas. Lamenta l’impacte ecològic que aquest foc ha tingut sobre la “biodiversitat del riu” però adverteix que la “salubritat pública” no està en perill. Així, garanteix que l’abastament d’aigua potable “no s’ha vist afectat”. Calvet ha confirmat que s’havien efectuat diverses inspeccions “ordinàries” en l’empresa i que se l’havia multat amb dues sancions. Una és de 10.000 euros i està relacionada amb una qüestió ambiental, i l’altra, de 48.000, és per un excés d’emmagatzematge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa