Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Hospital Vall d’Hebron troba com frenar el càncer de mama metastàtic

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha desenvolupat una proteïna terapèutica que frena el càncer de mama metastàtic. Es tracta d’Omomyc, elaborada per l’institut d’oncologia d’aquest centre hospitalari (VHIO) i a la spin-off Peptomyc. Es tracta d’una troballa important, perquè ara s’ha demostrat per primera vegada que és capaç d’aturar aquest tipus de càncer.

“La resposta ha estat molt positiva i en tots els casos s’ha pogut comprovar que Omomyc té una activitat antimetastàtica important, en contra del que s’havia especulat”, explica el doctor Daniel Massó, investigador de Peptomyc i primer autor de l’article, en declaracions recollides pel VHIO. “Fins ara havíem demostrat que Omomyc era eficaç controlant molts tumors primaris. Ara, a més, hem vist que també és un fàrmac eficaç per bloquejar la invasió, l’establiment i el creixement de les metàstasis en el càncer de mama”, afegeix la doctora Laura Soucek, codirectora de Recerca Translacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, professora investigadora d’ICREA i cofundadora i directora executiva de Peptomyc.

Les metàstasis són genèticament inestables, la qual cosa significa que la informació del tumor primari d’un pacient pot no reflectir amb precisió les metàstasis, que a més poden variar de les unes a les altres. Això suposa una barrera important per a les teràpies dirigides. El fet que la inhibició de MYC, el gen encarregat del desenvolupament dels tumors, sigui eficaç independentment del perfil mutacional del tumor ha fet que els investigadors del VHIO es plantegessin que l’ús d’aquest enfocament podria superar la barrera de l’heterogeneïtat de les metàstasis.

Per assolir l’objectiu final s’han fet proves tant en models in vitro com en models de ratolí. En els primers s’ha provat l’eficàcia en tots els tipus de tumors, mentre que en els segons el treball s’ha centrat en el càncer de mama triple negatiu, una malaltia que necessita urgentment opcions terapèutiques millors, ja que és el de pitjor pronòstic.

Omomyc és capaç de fer que el tumor primari creixi menys, però també hem observat que impacta en el creixement de les metàstasis i en alguns casos les fa desaparèixer. “Quan hem administrat Omomyc per via intravenosa, els resultats també han estat positius, ja que hem vist que es produïa una disminució del creixement del tumor i que s’allargava significativament la supervivència dels ratolins”, afirma el primer signant de l’estudi.

Potencial per al tractament de pacients

La recerca encara no s’ha dut a terme amb pacients, però el treball del VHIO també ha volgut analitzar la possible repercussió de l’aplicació d’Omomyc. Per això els investigadors han analitzat bases de dades de pacients i han pogut comprovar que les dones amb càncer de mama que presentaven sobreexpressió dels gens que bloqueja Omomyc tenien una supervivència més baixa. “Això ens fa ser optimistes i pensar que, si aquestes pacients es tractessin amb el nostre fàrmac, potser podríem millorar-ne la supervivència”, diu el doctor Massó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa