Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’hospital Vall d’Hebron estrena un mural dedicat a les dones científiques
  • CA

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha inaugurat aquest divendres al matí un mural de gairebé 40 metres de llarg per homenatjar les dones científiques. L’obra, titulada Pioneres, representa a nou dones científiques de la història i vol visibilitzar i reivindicar la presència femenina en l’àmbit de la recerca. Aquesta ha estat una obra on pacients i personal de l’hospital han donat les últimes pinzellades a la pintura ajudats de l’autor, l’artista Mateo Lara.

Alguns dels rostres de dones científiques que apareixen al mural són els de la doctora de la Grècia antiga Metrodora o el de la premi Nobel de Medicina Margarita Salas. La data escollida no és innocent, perquè coincideix amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. En total, l’obra representa vuit dones que han deixat la seva petjada en la història per diferents aportacions a la humanitat. I al seu costat, al novè lloc, hi ha una dona anònima que representa a totes les dones i nenes que es dediquen o es volen dedicar a la ciència avui en dia.

La inauguració ha comptat amb la presència de la consellera d’Universitats, Gemma Geis, la secretària d’Atenció Sanitària del Departament de Salut, Meritxell Budó, el gerent de la Vall d’Hebron, el doctor Albert Salazar, la responsable del programa Women in Science, Anna Santamaria, la directora de la farmacèutica Amgen, Fina Lladós, i l’autor de l’obra, el pintor Mateo Lara.

El Vall d’Hebron té bones xifres d’inclusió de la dona, ja que el 72% del personal i el 48% dels investigadors són dones. Malgrat això, Santamaria ha incidit que queda “moltíssim camí per fer” i ha afegit que el d’ara és “un moment d’inflexió” en el fet que les dones “es comencen a creure que és possible dedicar-se a la ciència i a la recerca”.

Les dones que completen l’exposició són la metgessa Tròtula de Salern (1100-1160), l’anatomista Anna Morandi, (1716-1774), la neuròloga Rita Levi-Montalcini (1909-2012), la bioquímica Gertrude Belle (1918-1999), la química Rosalind Franklin (1920-1958) i la infermera Linda Haiken (1943).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa