Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau fa un avenç important per als diabètics
  • CA

Investigadors del Grup de Recerca en Endicronologia, Diabtenis i Nutrició de l’Institut de Recerca de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau han trobat que els nivells de la proteïna α-klotho podrien ser útils com a biomarcador per ajudar a identificar els pacients amb diabetis tipus 1, que són els qui tenen major risc de desenvolupar arterioesclerosi i, en conseqüència, un major risc cardiovascular.

“En les persones amb diabetis l’arteriosclerosi és més freqüent en comparació amb la població no diabètica. Per això és molt important anticipar-se al desenvolupament de les plaques arterioscleròtiques quan encara no han provocat símptomes”, explica Josep Julve, un dels autors principals d’aquest estudi publicat a la revista Cardiovascular Diabetology.

En el desenvolupament d’aquest estudi també hi han intervingut investigadors del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova-Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida (IRB Lleida) i Washington University School of Medicine, a Saint Louis, Missouri (Estats Units).

Alteracions associades a la malaltia renal crònica

Els investigadors expliquen que els pacients amb diabetis tenen un risc més elevat de desenvolupar arteriosclerosi, especialment aquells que a més també pateixen problemes renals. Estudis previs ja havien establert que aquests malalts presentaven nivells alterats de α-klotho. Aquesta proteïna és una de les principals molècules implicades en el metabolisme mineral, però fins ara s’havia trobat que els seus nivells circulants estaven reduïts en etapes primerenques de la disfunció renal, cosa que s’havia vinculat a un risc més alt de desenvolupar malalties cardiovasculars.

Els resultats de l’estudi demostren que les proteïnes FGF23 i α-klotho presenten alteracions associades a la progressió de la malaltia renal crònica.

En aquesta ocasió s’ha analitzat la relació entre els nivells d’α-klotho en pacients amb diabetis tipus 1 sense cap malaltia renal crònica. Per primera vegada, els resultats demostren que els nivells sèrics d’aquesta proteïna estan augmentats en els diabètics que tenien arterioscleròtica subclínica. A més, els nivells circulants d’α-klotho també es van relacionar amb el nombre de plaques arterioscleròtiques subclíniques en persones sense diabetis, cosa que el postula com un factor de risc independent i, per tant, en un potencial biomarcador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa