Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Hospital de Sant Pau descobreix l’algoritme que prediu el risc de trombosi en el càncer
  • CA

És un binomi fatal. Càncer i trombosi. Un de cada cinc pacients amb càncer acaba desenvolupant en algun moment una trombosi, especialment durant els primers mesos del tractament, cosa que els pot empitjorar el pronòstic i la qualitat de vida. I és que la sola presència d’un tumor ja representa un risc afegit de presentar una trombosi, però quan aquests pacients a més estan rebent tractament amb quimioteràpia, la probabilitat de trombosi encara és més alta. És per això que detectar el risc de patir-les és un pas endavant rellevant en la investigació del tractament del càncer i en l’esperança de vida del pacient.

Investigadors troben l’algoritme

Investigadors de l‘Hospital Sant Pau de Barcelona i del Gregorio Marañón de Madrid han desenvolupat i validat una nova eina, anomenada Oncothromb, que per primera vegada combina dades clíniques i genòmiques del pacient, que ha mostrat una “excel·lent capacitat predictiva del risc de patir esdeveniments tromboembòlics venosos per part de pacients oncològics en tractament ambulatori amb quimioteràpia”.

Actualment, quan es detecta que un pacient té problemes de coagulació, existeix un tractament convencional com és l’heparina de baix pes molecular -unes injeccions- o els nous anticoagulants orals. Però no sempre és necessari administrar aquests medicaments, i poden provocar hemorràgies. És per això que els investigadors es proposaven trobar una eina que els permetés conèixer quins pacients són els que es poden beneficiar realment d’aquest tractament per millorar-ne el pronòstic i alhora evitar a la resta de pacients el risc de patir hemorràgies a conseqüència del tractament.

Un test que salvarà vides

“El nostre ‘score’ és capaç d’identificar al 34% dels pacients que patiran un esdeveniment tromboembòlic, i el 94% dels que no desenvoluparan un esdeveniment trombòtic i que, per tant, no cal que tractem amb anticoagulants” assenyala José Manuel Soria, del Sant Pau i coautor d’aquest treball. Aquesta nova eina de diagnòstic aplica un algorisme a partir de l’anàlisi de nou variants genètiques dels factors de la coagulació que es combina amb tres factors de risc clínics clàssics (tipus de tumor, estadi de la malaltia i l’índex de massa corporal) de cada pacient oncològic. Això permet identificar els pacients amb un nivell de risc alt, moderat o baix.

Amb la nova eina que proporciona aquest estudi s’estima que es poden reduir fins a un 70% els casos de trombosi en poder aplicar tractaments preventius que evitaran la seva aparició. I com es tradueix en el dia a dia? José Manuel Soria, del Sant Pau, explica que es pot determinar que al voltant de 30.000 pacients oncològics patiran un esdeveniment tromboembòlic i prop de 2.500 podrien morir per aquesta causa. “Aquesta eina podria ajudar a millorar els resultats de la supervivència dels pacients oncològics en prevenir la trombosi”, conclou Soria.

Un dels grans avantatges de l’escala ONCOTHROMB és que es pot fer servir des del moment del diagnòstic. “Aquesta eina pot ser especialment útil quan el càncer es diagnostica, ja que des del punt de vista clínic, la trombosi venosa en un pacient amb càncer té un impacte molt negatiu sobre la supervivència i la qualitat de vida, per això la necessitat d’identificar com més aviat millor el risc de trombosi a l’estadi inicial de la malaltia”, assenyala Muñoz.

“Quan l’oncòleg demana una biòpsia, una analítica, un PET, un TAC o qualsevol altra bateria de proves diagnòstiques, també pot sol·licitar aquest ‘score’ per determinar el risc de trombosi. Per tant, quan comença a tractar el pacient ja li podria indicar l’anticoagulant en cas de necessitar-ho”.

A més, “també s’ha pogut demostrar que aquesta eina prediu els esdeveniments trombòtics en aquests pacients a llarg termini, fins a 18 mesos, de manera que la seva capacitat de predicció és molt més fiable i útil per a la pràctica clínica”, explica Muñoz.

Actualment tant les guies de les societats americana i europea d’Oncologia Clínica (ASCO i ESMO respectivament, per les sigles en anglès) indiquen que és important estratificar el risc de trombosi dels pacients amb càncer per mitjà d’eines validades. “Doncs aquí posem a disposició de la comunitat científica la nostra escala que serà de gran utilitat per a aquest propòsit”, conclou Soria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa