Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Hospital del Mar avança en la detecció dels riscos de patir càncer de mama

El risc de patir un càncer de mama gairebé es duplica en dones diagnosticades amb malaltia mamaria benigna a través de proves de detecció. És la conclusió d’una investigació de l’Hospital del Mar presentada al 13 Congrés Europeu sobre el Càncer de Mama que se celebra a Barcelona.

L’estudi va incloure 778.306 dones d’entre 50 i 69 anys que es van sotmetre com a mínim un cop a un cribratge mamari entre 1996 i 2015 en una vintena de centres.de l’estat espanyol que van participar en un cribratge mamari i va comparar a les que havien estat diagnosticades amb alguna malaltia mamaria benigna, entre elles, els fibroadenomes i quists, amb aquelles que no havien tingut cap diagnòstic d’aquest tipus. I el major risc de càncer de mama que assenyala l’estudi va persistir durant almenys dues dècades, conclou l’estudi.

Els investigadors van seguir les dones fins el 2017, i durant aquest temps a 17.827 se’ls va diagnosticar una malaltia mamaria benigna, mentre que a 11.708 se’ls va diagnosticar càncer de mama.

Controls més freqüents

Una de les conclusions a nivell sanitari que exposa la investigació és que aquest grup de dones podrien beneficiar-se d’exàmens de detecció més freqüents per garantir que les que desenvolupen càncer siguin diagnosticades prematurament, quan les possibilitats de supervivència són millors.

En concret, les dones amb aquestes malalties mamaries benignes, 25 de cada 1.000 van ser diagnosticades posteriorment amb càncer de mama. Entre les dones sense malaltia mamaria benigna, al voltant de 15 de cada 1.000 van acabar patint càncer de mama. El major risc es va trobar en dones amb malaltia mamaria benigna independentment de la seva edat i el risc va persistir durant almenys 20 anys. Les dones seguides durant menys de quatre anys tenien un 99% més de probabilitats de rebre un diagnòstic de càncer de mama i les dones amb un seguiment de 12 a 20 anys tenien un 96% més de probabilitats de rebre aquest diagnòstic.

Aquesta troballa, juntament amb el coneixement d’altres factors de risc, pot ajudar a optimitzar les proves que s’ofereixen a les dones. Per exemple, la doctora proposa que si a una dona se li diagnostica una malaltia mamària benigna i té altres factors risc, com antecedents familiars de càncer de mama, podria beneficiar-se de proves més freqüents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa