Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | El Clínic fa història amb l’extracció de tumors a través de l’ull

L’Hospital Clínic s’ha posicionat capdavanter a l’Estat per la cirurgia transorbrital, és a dir, per fer operacions a través de l’ull. Amb aquest procediment endoscòpic aconsegueix extreure tumors de base de crani sense incisions al cap. El programa s’ha consolidat amb una vintena d’intervencions d’aquest tipus.

És l’únic hospital que ho fa a Espanya. De fet n’hi ha molt pocs més al món que ho facin. S’ha pogut finançar gràcies a una beca de la Fundació de TV3 i una dels Fons d’Investigació Sanitària (FIS). Aquesta nova cirurgia la fa un grup interdisciplinari i internacional molt punter, liderat pel doctor Joaquim Enseñat i el seu Servei de Neurocirurgia, on també participen els doctors Alberto Di Somma, Juan Carlos Sánchez i Isam Alobid.

La tècnica té molt potencial, perquè cada any al Clínic es fan mig centenar de cirurgies de base de crani. És la zona del cap situada entre els ulls i la medul·la espinal, travessada per múltiples nervis i els principals vasos sanguinis del cervell, el cap i el coll. L’equip va assajar aquest nou procediment en cadàvers abans d’aplicar-lo a pacients.

L’equip ha demostrat que la nova metodologia és eficaç per tractar diverses malalties cerebrals avançades, com fuites de líquid espinal cerebral, descompressió del nervi òptic, fractures de la base del crani i sobretot tumors. Pràcticament no és gens invasiva, perquè evita la craniotomia –i les complicacions que hi van associades– amb l’alternativa d’accedir al cervell des de la conca de l’ull. En alguns casos es combina l’ús de la conca de l’ull amb l’extracció pel nas.

Tot i semblar molt més complicat, aquest procediment de fet escurça la durada de la cirurgia a quiròfan, és menys dolorós pel pacient i se’n recupera més ràpid. En 24-48h se li pot donar l’alta. Els cirurgians li fan una petita incisió al marge superior de la parpella i un forat de 2-3 cm als ossos de les òrbites, detalla l’hospital en un comunicat aquest dimecres. El cervell tampoc s’ha de moure de la seva posició per accedir a la base del crani, el que protegeix els nervis òptics i olfactius, així com les artèries caròtides i oftàlmiques.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vanessa Corral a març 03, 2022 | 08:56
    Vanessa Corral març 03, 2022 | 08:56
    Moltissimes felicitats per el gran equip que sou, jo vaig estar operada fa 8 anys, i estic super contenta, i mai pararía de donar-vos les gràcies, per mi el doctor Joaquim Enseñat, es el meu segon pare, i sempre estaré super agraida del seu treball, m'analegro molt el que van avançant. Enhorabona !!!

Nou comentari

Comparteix