Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clam antifeixista amb accent femení en record a les Brigades Internacionals

La 25a edició de l’homenatge a les Brigades Internacionals ha aplegat aquest dissabte prop de 300 persones a la rambla del Carmel de Barcelona. La jornada d’aquest 2022 -que commemorava el 84 aniversari del comiat massiu als combatents de fins a 53 països que van acudir per donar suport al costat republicà- anava especialment dedicada a les dones que van participar d’aquestes unitats i ha comptat amb la presència de la flamant consellera de Justícia de Generalitat, Gemma Ubasart.

En l’acte organitzat per l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya i l’Associació d’Ex-presos Polítics de Catalunya també han participat representants d’ERC, el PSC, els comuns, la UGT i CCOO, a més d’altres associacions de memòria històrica, que han deixat rams de flors als peus del monument a la brigada Lincoln.

“La nostra obligació és promoure una memòria democràtica que posi fre al feixisme que creix”, ha assenyalat Ubasart en el seu primer discurs com a consellera, on ha alertat que en els darrers temps s’està tornant a veure “les orelles al llop” i ha fet una crida a no abaixar la guàrdia. A parer seu, “l’exemple de les brigades internacionals no pot ser més inspirador” per fer-hi front.

Prop de 1.300 dones

L’especial protagonisme de les dones que van participar en les Brigades Internacionals ha servit per presentar les darreres xifres oficials sobre la presència femenina en aquestes unitats militars formades per voluntaris. Segons dades del SIBRINT (Sistema d’Informació Digital sobre les Brigades Internacionals), més de 40.000 persones varen desplaçar-se voluntàriament per lluitar en les Brigades Internacionals. D’aquestes, es calcula que aproximadament 1.300 dones varen formar-hi part directament, sense tenir en compte les que van col·laborar-hi externament.

Tal com ha apuntat el president de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Eduard Amouroux, aquest homenatge recorda “les dones de molts països que van venir a prendre les armes per defensar la Segona República”, però també aquelles que van col·laborar amb altres tasques per la causa.ho

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa