Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Detectats més de 200 presumptes casos de violència masclista des del març a Barcelona
  • CA

Des del març passat, la Guàrdia Urbana ha detectat indicis que li het sospitar que 208 dones de Barcelona són presumptes víctimes de violència masclista i que es troben en dificultats per presentar denúncia perquè es veuen limitades per l’estret control dels seus suposats maltractadors. Els agents les van poder identificar a partir de diverses actuacions policials en els darrers vuit mesos i seguint les indicacions d’una guia que el cos ha estès perquè els agents sapiguen detectar indicis de presumptes maltractaments i prevenir així possibles delictes.

Dels més de 200 possibles casos, la Guàrdia Urbana ha incorporat 78 dones a la xarxa d’atenció a les violències masclistes de l’Ajuntament de Barcelona, ha informat la sotsinspectora Gemma Alfonso aquest dilluns. A banda, quatre dones han rebutjat l’acompanyament que la policia els ha ofert. La resta de casos estan pendents d’acabar de ser examinats o s’han tancat perquè s’ha descartat que hi hagi una situació de vulnerabilitat.

La guia amb indicacions pels policies planteja l’observació d’aspectes que van des de l’estat del pis fins a l’actitud de l’home o el comportament de la dona, explica l’ACN. La idea és que qualsevol agent de la Guàrdia Urbana, sigui cridat específicament per un incident al domicili o s’hi presenti per qualsevol altra causa, tingui present aquest nou sistema de detecció precoç de violències masclistes. El tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, l’ha definit com “un instrument molt fort” per arribar a la “violència no detectada o latent que moltes dones viuen als seus domicilis”.

Indicis d’un infern a casa

En aquesta Guia d’Indicadors d’Alerta hi ha un total de 20 punts a tenir en compte. S’hi planteja què en diuen els veïns, si el presumpte agressor té una actitud desafiant o vol estar present en tot moment que la policia parla amb la dona, si la possible víctima té un discurs erràtic, si hi ha objectes trencats pel pis o, en el cas que hi hagi menors d’edat, si mostren indicis de lesions o falta d’higiene severa. A més, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, s’estudia l’historial de la dona i de l’home, per si consten antecedents de violències prèvies. La voluntat d’aquest pla és detectar casos en què la víctima no vol denunciar per por o perquè ha normalitzat comportaments violents o controladors.

A partir del coneixement del cas es poden donar dos escenaris. Un d’ells implicaria la detenció del suposat agressor si es detectés un cas de violència masclista penal. Ara bé, el pla està pensat per arribar en un punt precoç d’aquestes actituds i activar una assistència municipal integral. “Si es tenen sospites d’estar davant d’una possible situació de violència de gènere amagada, les patrulles recolliran tota aquesta informació per traslladar-li al referent tècnic de violència masclista del seu territori”, explica Alfonso.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa