El Govern fa tancar bars i restaurants i limitarà l’accés al transport si cal

La resolució publicada aquest divendres al vespre especifica totes les restriccions contra el coronavirus i redueix al màxim l'activitat

Tota mena de bars, cafeteries i restaurants que aquest divendres encara han estat funcionant –en alguns casos, a les zones més turístiques de Barcelona, gairebé a ple rendiment– han de tancar a partir d’aquest dissabte a les 00.00 hores. S’afegeixen a la llista dels tipus de locals que ja estava més clar que haurien de tancar, que eren les discoteques, els gimnasos i tot els locals d’oci nocturn. Ho ha ordenat el departament de Salut de la Generalitat, en una resolució dicatada i publicada aquest divendres a la nit al DOGC de mesures excepcionals per intentar contenir l’epidèmia del coronavirus.

Era el document del qual estaven pendents els restauradors de Barcelona, que després de la roda de premsa que el conseller d’Interior, Miquel Buch, han fet aquest migdia tenien dubtes sobre quines serien les afectacions exactes.

Pel que fa als comerços, el decret ordena el tancament de tots els centres comercials, “incloses grans superfícies i galeries”, excepte els establiments, de la mida que siguin, dedicats “exclusivament a la venda de productes de consum habitual (alimentació, neteja i higiene)”. També es permetrà que obrin les àrees dels grans magatzems i centres comericials que ofereixin aquests productes.

El transport, només amb un terç de l’aforrament

A més, el Govern ha decidit que el transport públic només pot funcionar amb l’ocupació d’un terç de l’aforament com a màxim. I anuncia mesures per limitar-lo si aquesta condicició no es compleix de manera espontània.

De fet, la resolució indica que s’intentarà que la reducció de la utiització del transport sigui dràstica amb “recomanacions” a través dels “mitjans de difusió dels operadors de transport públic”. Si aquestes comunicacions, afegides al fet que s’ha suspès tota activitat escolar i acadèmica i d’oci, no permeten assolir els objectius marcats, el departament de Territori passarà a l’acció. La conselleria o l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) prendran mesures addicionals, com ara la supressió de títols de transport públic, la regulació d’accessos i les que en cada moment es considerin adients”, diu la resolució, que firmen la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d’Interior, Miquel Buch.

Aquesta tarda ja s’ha sabut que als autobusos de TMB, espais més reduïts que el metro, es prendrien mesures específiques, entre les quals hi ha el fet que els conductors deixin de vendres bitlets senzills i que només es pugui accedir als vehicles per la porta del darrere, per evitar que els passatgers passin a tocar del conductor, que quedaria molt exposat.

“Anar un pas més enllà” en les mesures

En la justificació de la resolució, es diu que “amb motiu del coronavirus SARS-CoV-2, s’han anat adoptant diverses mesures tendents a reduir l’activitat del país i evitar les concentracions de persones per prevenir els contagis”. Ara, afegeix, el text, cal “anar un pas més enllà amb la regulació de noves restriccions en l’exercici i limitacions d’activitat per tal de prevenir i controlar la projecció ascendent de la taxa d’infecció”.

Comentaris

    L'OBSERVADOR ASTORAT 14/03/2020 9:08 am
    EL PAÍS NO AGUANTARÁ 15 DIAS SIN BARES NI CAFETERIAS. PENSAT QUE GRAN PARTE DE LA POBLACIÓN, HACE VIDA SOCIAL ALLÍ. Y ESTO CREA ADICCIÓN, Y NO ÉS SOLAMENTE ALCOHÓLICA. SE ROMPERÁ ESPAÑA SOLA???????

Nou comentari