Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Gòtic i el Raval són els barris menys envellits de Barcelona
  • CA

Barcelona es fa gran. Lenta i inexorablement, la població de la ciutat cada cop està més envellida. A 1 de gener del 2019 hi havia més de 350.000 veïns més grans de 65 anys, el que representa el 21,3% del padró de la capital catalana. És la xifra més alta de tota la sèrie històrica i des del 1991 el nombre de gent gran ha crescut en més de 65.000 persones gràcies en bona part a l’augment de l’esperança de vida –set anys més que fa tres dècades–. Aquest envelliment suposa un gran repte per a les administracions, tal com ha reconegut l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), sobretot pel que a fa a les dones, que solen viure molts més anys que els homes.

 

 

Com passa amb totes les estadístiques, la fotografia general de la ciutat canvia molt en funció del barri. Així, el Gòtic i el Raval són els dos barris menys envellits de Barcelona amb només un 11% de veïns amb més de 65 anys, molt per sota de la mitjana del 21% que hi ha a la resta de la ciutat. Es tracta de dos barris amb una elevada rotació de veïns i un percentatge de població estrangera que supera el 60%, dues variables que podrien ajudar a explicar la seva singularitat.

La Clota (Horta-Guinardó) i Torre Baró (Nou Barris) –amb un 13% de gent gran– i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (14%), són els altres únics barris que estan per sota del 15%. Tot i això, hi ha una tendència clara i és que, per norma general, el percentatge de gent gran tendeix a caure com a més a prop del mar està el barri (vegeu mapa) amb l’excepció de la part de Nou Barris i Sant Andreu que limita amb el Besòs.

Fes clic als diferents barris per veure les diferències entre cada zona.

A l’altre extrem hi ha els barris de muntanya d’Horta-Guinardó –Montbau, la Vall d’Hebron i Sant Genís dels Agudells– i part dels de Nou Barris –Canyelles i la Guineueta–, a més dels tres barris de les Corts, que és el districte més envellit de Barcelona amb un 26% d’habitants per sobre dels 65 anys. Els veïns de tota la zona dels Tres Turons –Horta, Vallcarca, Can Baró– també registren un envelliment superior a la mitjana de la ciutat.

Molts viuen sols

Una altra dada que revela el padró municipal és que cada vegada hi ha més gent gran que viu sola. A principis del 2019 hi havia més de 90.000 persones majors de 65 anys vivint soles, gairebé una quarta parta del total i també és un màxim històric per a Barcelona. Per barris, la Sagrada Família (Eixample), el Camp de l’Arpa del Clot (Sant Martí), la Guineueta (Nou Barris) i la Font de la Guatlla (Sants-Montjuïc) són les zones amb més gent gran que viu sola amb unes 3.000 persones, mentre que el Coll (Gràcia), la Verneda i la Pau (Sant Martí) i Sarrià (Sarrià-Sant-Gervasi) no arriben al centenar.

Fes clic als diferents barris per veure les diferències entre cada zona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa