La Generalitat denuncia que l’exèrcit espanyol actua en residències de Barcelona “per sorpresa”

L'Ajuntament assegura que hi ha residències que han demanat l'ajuda militar elles mateixes perquè el govern català no els donava resposta

Aquest matí, la Unitat Militar d’Emergències (UME) de l’exèrcit espanyol ha començat tasques de desinfecció en diferents residències barcelonines. Segons ha comptabilitzat Europa Press, es tracta de la residència assistida per a Gent Gran La Mercè, al Gòtic, la residència Marvi Park, al Camp de l’Arpa del Clot, a la Clínica Sant Antoni, a la Marina del Prat Vermell, i a la Residència Vitalia Sants, a la Font de la Guatlla. Estarien duent a terme tasques de desinfecció i “d’omplir una fitxa de la situació que troben”. Des de la Generalitat, però, que és qui gestiona la majoria de places de residències a la ciutat, asseguren que desconeixien aquestes actuacions i apunten que no les havien demanat. 

Fonts del departament de Treball, Afers Socials i Famílies han expressat al TOT Barcelona que els militars estarien actuant “per sorpresa, sense coordinació” amb la conselleria. Les mateixes fonts destaquen que no entenen “quin criteri i quina priorització” s’està seguint durant els serveis. De fet, per intentar solucionar el desgavell, el departament està intentant aclarir amb la delegació del govern espanyol a Catalunya què està passant. Les mateixes fonts insisteixen a dir que no havien demanat en cap cas l’actuació de l’exèrcit en aquestes residències.

De fet, la Generalitat té el seu propi pla per desinfectar els espais. Des d’avui, posaran a diposició de les residències “una empresa que s’encarregarà de fer les desinfeccions als centres que ho demanin”. A més, els departaments de Salut i Interior estan valorant conjuntament l’opció d’oferir els Bombers “perquè facin tasques de desinfecció seguint el protocol de Salut Pública”.

Crítiques a la gestió de la Generalitat

Segons informa l’Ajuntament de Barcelona en una nota de premsa, l’actual situació de les residències de la ciutat ha portat a algunes d’elles a sol·licitar directament l’ajuda de la UME, després de no rebre resposta per part de la Generalitat. Així ho indiquen fonts de la residència assistida per a Gent Gran La Mercè del barri Gòtic. Davant del col·lapse que han viscut aquests darrers dies, van “tirar cables a tot arreu” i aquest matí s’han trobat amb una desinfecció a càrrec dels militars. “Han estat molt eficients”, expliquen fonts del centre concertat.

En aquest sentit, el consistori assegura estar rebent nombroses comunicacions “que constaten una situació d’abandonament per part del departament de Treball, Afers Socials i Famílies”. De fet, apunta que fins i tot algunes famílies s’han posat en contacte amb l’ajuntament per traslladar la seva “gran preocupació” per les persones residents que hi viuen i pel personal assistencial que hi treballa.

Comentaris

  Ramon 27/03/2020 3:38 pm
  No van fer efectiva la independència perquè els van dir que ens enviarien l'exèrcit i ens causarien morts. Exactament per quina raó no ho fem ara?
  Vergonya 27/03/2020 3:38 pm
  Sort de l, exercit, si hem d, esperar q actui la generalitat la portem clara
  joanka 27/03/2020 3:40 pm
  Es lo que tiene ser una colonia donde ademas hay topos espanyolistas en puestos importantes como kolau y algun que otro individuo de la misma calanya
  Pastís 27/03/2020 3:53 pm
  Què fan es dediquen a anar escampant el covid-19 per la península Ibèrica tret de Portugal?
  JordiP 27/03/2020 4:29 pm
  Cal agrair tots els ajuts que ens poden brindar. Sobre tot el de organitzacions com l'exèrcit, que el tenim ja tot pagat. Però s'ha d'assenyalar que aquest com la UME ha estat "llençada" per l'alto mando sense oferir res a ningú: han entrat i ja està. No s'han posat a disposició i, per tant, no hi ha possibilitat de coordinació: fan el que els passa per la boina. Residències? Sí, és clar. Com que a Espanya han descobert situacions escalofriants, han de trobar coses semblants a Cataluny
  S'autoblanquegen per ocupar-nos sentimentalment 27/03/2020 4:52 pm
  Feu que el cos de bombers comencin a desinfectar els diversos espais, s'ha de demostrar que ja ho sabem fer. Tenim molta gent desocupada, molts funcionaris, no cal que vingui l'exèrcit. Si el necessitem ja li ho farem saber. Estan fent´-se els agradables, s'estan blanquejant per tal de continuar la seva ocupació de poder de Catalunya.
  Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu UN CATALÀ EMPRENYAT . 27/03/2020 7:44 pm
  LA Pregunta es ben facil ¿ TE POR LA GENERALITAT DE CATALUNYA QUEL EXERCIT ESPANYOL DESCUBRAN ALGU QUE NO FUNCIONA BE A LES RESIDENCIES DE GENT GRAN ? JO Diria que LES BONES INSPECCIONS SEMPRE ES FAN PER SORPRESA Per que no poguin amaga res NO POGUIN AMAGA SI TENEN PERSONES GRANS MORTES Con ja va descubrir EL EXERCIT EN UNALTRA RESIDENCIA DE GENT GRAN ..EL Exercit fa lo que se le a ordenado ni mes ni menos he ¿ DE QUE TE POR LA GENERALITAT ? QUE AMAGAN ALGU HE ?
  Està tot programat per certs individuos proclives amb l’ajuntament de Bcn. 27/03/2020 8:23 pm
  Com que va sorgir l’escandol de les residencies de Madriz ( gestionas per Ciudadanos) ara ho volen tapar amb actuacions sorpresa a Barcelona. Mes clar l’aigua. Sempre em tingut l’enemic a casa.
  De residencia en residencia 27/03/2020 8:25 pm
  i escampo por que me toca. No es desinfecta un lloc amb gent a dins amb un fumigador, es pur teatre.
  La ignorancia de gran part de la població de Bcn i el seu desarrelament amb el pais 27/03/2020 8:27 pm
  fa que la ciutat sempre sigui presa de l’ignominia.
  No ho entenc 27/03/2020 8:42 pm
  Sap algú quins components porta aquest desinfectant. A les residències d'avis els desinfectants tenen que ser exclusius. Que hi diu sanitat amb aquest " mando i ordeno". Així no podem anar com "Pedro por su casa"
  Josep Sierra Roca 28/03/2020 11:13 am
  El "glorioso ejército español" sempre fa el que li dona la gana... Res de nou.

Nou comentari