Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
FOTOS | El rentat de cara anual a la tomba de Lluís Companys
  • CA

Al Fossar de la Pedrera -al vessant de Montjuïc de la Zona Franca- van ser enterrats els cossos de persones sense recursos o sense identificar, a més, durant la Guerra Civil Espanyola també va ser el destí de víctimes de la repressió franquista i dels bombardeigs feixistes, especialment, bareclonins afusellats entre 1939 i 1952. Segons l’historiador Josep Solé i Sabaté, de les 3.385 execucions comptabilitzades a Catalunya entre 1939 i 1953, 1.689 van tenir lloc a Barcelona,

Però des del 27 d’octubre de 1985, les restes del president Lluís Companys, afusellat al Fossar de Santa Eulàlia de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940 a mans del règim franquista, reposen també al Fossar de la Pedrera en una tomba envoltada per una gran bassa. Des d’aleshores, és lloc de trobada per recordar el president afusellat cada 15 d’octubre.

Dues operàries de Parcs i Jardins retiren la flora acumulada a la bassa de la tomba de companys G.A

La nejeja de la tomba i el seu entorn es fa un cop l’any, i justament, es va fer aquest dimecres 23 de febrer. Quatre operaris de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona es van encarregar de la neteja, que “requeteix hores, donada l’acumulació de flora i fauna a la bassa”, explica una de les operàries al TOT Barcelona. Remarca, a més, que “aquesta bassa conté més diversitat de flora i fauna [hi ha moltes libèlul·les per exemple] que moltes altres basses que es troben en un entorn natural”. L’operació de neteja implica entrar a la bassa amb una equipació de protecció especial per tal de poder retirar totes les herbes –i també objectes que s’hi aboquen per incivisme–, i mostra alhora la dificultat dels treballs de neteja.

L’accés al Fossar de la Pedrera és obert en l’horari del cementiri de Montjuïc, de manera que no hi ha una vigilància específica d’aquest espai. Ara bé, els operaris -que fan neteges més superficials de la zona més sovint- asseguren que és un espai “força respectat malgrat tot”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa